Zalogowanie się na stronę równoznaczne z podpisaniem umowy?

• Autor wątku Autor wątku clarashirley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A czy nie można po prostu skopiować tego całego serwisu? Stworzyć podobną stronę i aplikację i oddać ludziom za darmo? Przecież w Internecie nie powinno się pobierać opłat za korzystanie ze stronek, no ludzie! To nie może być trudne. Wikr, dałbyś radę podkopiować im też tą aplikację? Może jakiś sposób na wyciągnięcie od nich kodu źródłowego?

Ja jestem na tym forum od lat i od lat zajmuję się tym tematem. Na razie nie ma sposobu... Chodzi tylko o to że nikt nie powinien pobierać opłat za stronkę, bo to nieuczciwe. Skoro płacę opłatę za Internet to z jakiego powodu mam ponosić (dodatkowe!) opłaty za korzystanie z jakiś tam stronek, zwłaszcza jak możemy zrobić lepszą? Chętnie dołączę do waszej akcji, bo jestem w podobnej sytuacji. Napiszcie jak mogę pomóc?

Ostatnia edycja:
w jakiej sytuacji jesteś. Opisz w jaki sposób zostałeś oszukany?

Czy firma Cie oszukała? Czy próbowała wyłudzić pieniądze?

Ja nie będę tutaj nikogo szkalował, bo mam dosyć już pozwów. Fakt że korzystaliśmy przez jakiś czas, kiedyś zabrali nam dostęp to otworzyliśmy nowe konto. Skasowali nam dane, zresztą pisałem o tym na stronie i zabrali dostępy. Po jakimś czasie otworzyliśmy nowe konto, system poprosił o dane, coś tam kliknęliśmy że okay, a właściwie zrobił to pracownik. Jakiś czas temu przyszły faktury, potem wezwania, ale to wszystko wywalaliśmy, bo to spam. Teraz nagle, przyszły decyzje z sądu, komornik plus masa kosztów, też nie wiem skąd sobie naliczył. Nie wiem dlaczego i o co chodzi. Szukam jakiegoś rozwiązania.

Człowieku, o czym ty piszesz? Dlaczego rzucasz się na wszystkich i starasz się odciągnąć dyskusję tego forum na jakieś inne fora? Co tam promujesz i o co chodzi z tymi klonami?

Wszyscy mogą zobaczyć moje inne posty, będzie jasne że jestem tutaj sprzed nawet daty tego wątku i aktywnie uczestniczę w różnych forach.

To Ty założyłeś konto niedawno i rzucasz się na wszystkich zajadle, a przecież nie taka jest natura tego forum. Powinniśmy tutaj omawiać kwestie prawne, a nie promować jakieś inne grupy czy serwisy.

Może warto by się przyjrzeć kim Ty jesteś i kogo tutaj naprawdę reprezentujesz?

Ostatnia edycja:
aboorg napisał:
Aplikacja jest płatna i powinna być bo ktoś to zrobił i niech sobie zarabia.

Nie zgadzam się. Nie będzie zarabiać na mnie! Ale właśnie to jest kwestia, bo większość osób tutaj twierdzi przeciwnie do tego co twierdzisz, że nie powinna być płatna. Z jakiej paki niby płatna? Jeśli masz konto w banku, a nie używasz to też płacisz, tylko pytanie jest czemu masz płacić skoro większość kont jest obecnie bezpłatne?

Chłopie, co ty robisz? To wiesz że naliczają Tobie opłaty, mówisz że dostajesz faktury, a śmiejesz się tutaj z tego, a potem co będziesz w sądzie tłumaczył że nic Ci nie wiadomo, nic nie widziałeś? Oni liczą to tak jak abonament na komórkę, nieważne czy Ciebie zainteresowało. Za komórę też nie płacisz jak nie używasz? Jak wiesz że tak jest i nie używasz to napisz do nich że wypowiadasz umowę. Akurat tutaj nie ma problemu z tym. Ty to robisz "dla jaj", a potem będzie jak ze mną.

Ostatnia edycja:
@lodowiec spróbuj kupić jakikolwiek abonament podając tylko adres e-mail nie uzupełniając innych danych zobaczysz jak to powinno wyglądać.

Ale w jaki sposób was obciążają jak zarejestrujesz się jako jan.nowak@poczta.pl to skąd mają Twoje dane? Czy nie podwałeś danych firmy podczas rejestracji? W jaki sposób dostali Twoje dane jak kupujesz na konto anonimowe? Chyba muszą skądś brać numer NIP w takim przypadku? Jak to działa?

To kto naglosni w mediach tą sprawe? Strony www niema co robic bo dzieki temu forum juz jest na 2 pozycji w googlach wiec kazdy dotrze do tych informacji bez problemu.
Widzimy tutaj na tym przykladzie jakie polskie prawo jest zle skonstruowane.

Teraz zastanowmy sie co dalej, ktos z was juz byl na rozprawie z nimi?Bo z tego co czytalem to niektorzy mieli juz e-sady i odwolali sie czy ktos jest krok dalej?

Acha czy takie postepowanie nie kłóci sie z dyrektywami uzyskani funduszy unijnych bo zauwazmy ze maja w stopce logo z dofinansowania. Do czego dąże że jak by zostaly cofniete fundusze a jest to mozliwe to odsetki daly by mocno popalic wlascicielowi.

aboorg napisał:
Proste jak budowa cepa. Proponują wersję "demo" do której się logujesz. Przecież nie będę zakładał konta jan nowak do każdego sklepiku. Przy demo wpisujesz dane, normalny człowiek podaje prawdziwe chyba że sam jest oszust i uważa że wszyscy są tacy jak on.

Cos sie tu nie zgadza, bo przecież na stronie masz jasno napisany cennik, a poza tym przecież w Internecie nikt nie znajdzie Twojego NIPu po adresie e-mail. Niby nikt nic, ale czy nie jest tak jak pisał wcześniej ktoś na forum że za którymś raem musisz podać NIP i dopiero wówczas dostajesz fakturę?

noname321 napisał:
To kto naglosni w mediach tą sprawe?

Temat był wałkowany od lat, patrz forum na Google, gdzie przeniosła się część dyskusji. Nikt się za to od lat nie zabiera, bo na stronie niby jest cennik, niby jest regulamin. Każdy dobrowolnie podaje prawdziwe dane, a nie musi, więc nikt nie podejmuje tematu Nikt tylko nie wyjaśnił na jakiej podstawie w ogóle opłaty są pobierane.

Ostatnia edycja:
grzesiek_c napisał:
Cos sie tu nie zgadza, bo przecież na stronie masz jasno napisany cennik, a poza tym przecież w Internecie nikt nie znajdzie Twojego NIPu po adresie e-mail. Niby nikt nic, ale czy nie jest tak jak pisał wcześniej ktoś na forum że za którymś raem musisz podać NIP i dopiero wówczas dostajesz fakturę?

Majac Twoj email mozna poszukac powiazan byc moze masz wlasna strone gdzie sa dane firmy i mail i wten oto piekny sposob masz NIP i dane

Co do mediow to wystarczy jakis mail i kto wie moze reporte zainteresuje sie :)
Niech wykona reporter test i sam bedzie widzial jak to dziala.
Co do dema i oplat. Ja jak zakladalem konto to widzialem duuuzymi literami ze darmowe demo czy jakos tak a gdzies w regulaminie czy malutkimi literami pisalo ze platne ale na to zwraca sie dopiero po fakcie uwage bo jak czlowiek szuka to patrzy na przydatnosc a nie wslepia sie czy niema jakiegos haczyka

Acha po ile macie na fakturze za miesiac liczone bo u mnie 50zl netto. Na jakiej podstawie z jakiego cennika niewiem bo niemoglem sie doprosic

Ludzie. Nie chcesz, nie używaj, nie klilkaj, nie otwieraj kont nigdzie. Taka nauczka. Żeby korzystać podczas rejestracji było pytanie o NIP i tutaj podejrzewam jest haczyk, natomiast cennik masz na stronie głównej (i na każdej podstronie). Z tego co wiem kiedyś było drożej, teraz ceny zjechały, ale każdy ponosi opłaty zgodnie z cennikiem z dnia rejestracji.

noname321 napisał:
Majac Twoj email mozna poszukac powiazan byc moze masz wlasna strone gdzie sa dane firmy

Obejściem jest rejestrowanie się z adresu e-mail nie należącego do firmy, bo przecież jak korzystasz z firmowego to jak korzystanie z firmowego auta i łapanie mandatów. Oczywiste jest że mandat przyjdzie na firmę, też będzie i adres i NIP policja wszystko sobie znajdzie. Jak korzystasz z firmowego adresu e-mail to analogicznie faktura przychodzi na firmę. Policja co do płatności za mandat nie wnika kto siedział za kółkiem. Tu nie ma nic nowego i podejrzewam mają zastosowanie te same przepisy... Najpewniej ktoś w końcu wymyśli jak w tej sytuacji się z tego prawnie wymigać :-)

Ostatnia edycja:
aboorg napisał:
Proste jak budowa cepa. Proponują wersję "demo" do której się logujesz. Przecież nie będę zakładał konta jan nowak do każdego sklepiku. Przy demo wpisujesz dane, normalny człowiek podaje prawdziwe

Jak sam piszesz "jak kupujesz w sklepiku, podajesz prawdziwe dane". Skoro wiesz, że kupujesz to wiesz że zapłacisz. Dlatego wszyscy tutaj dostają nakazy. Skoro jest kupno, ma być płatność. Sprawdziłęm zresztą na stronce wszędzie o tym piszą: dużą lub systemową czcionką kolejno: "wypróbuj", "opłata naliczana po 30 dniach", "zamów", "cennik" - jest jak wół. Nawet nie tam gdzieś w stopce, jak w bankach, tylko od razu, wprost na twarz na górze strony. Ludzie, czy nie możemy zacząć czytać?

grzesiek_c napisał:
Jak sam piszesz "jak kupujesz w sklepiku, podajesz prawdziwe dane". Skoro wiesz, że kupujesz to wiesz że zapłacisz. Dlatego wszyscy tutaj dostają nakazy. Skoro jest kupno, ma być płatność. Sprawdziłęm zresztą na stronce wszędzie o tym piszą: dużą lub systemową czcionką kolejno: "wypróbuj", "opłata naliczana po 30 dniach", "zamów", "cennik" - jest jak wół. Nawet nie tam gdzieś w stopce, jak w bankach, tylko od razu, wprost na twarz na górze strony. Ludzie, czy nie możemy zacząć czytać?

Tak masz rację aby kontynuować korzystanie z aplikacji trzeba podać dane ale nie pytają Cię o dane zaraz po rejestracji, wcale nie proszą o dane.

Czy jak kupujesz cokolwiek w sklepie internetowym, zamawiasz abonament, zamawiasz usługę to najpierw płacisz a potem podajesz dane? Czy może na odwrót?
Czy może bez podania danych nikt Ci nic nie sprzeda?

Nie podaje danych nie kupuje, proste!

Proszę spróbuj kupić abonament telefoniczny, dostęp do jakieś aplikacji czy zamówić jakąś usługę podając tylko adres e-mail. Daj znać jak Ci poszło.

adamkaka napisał:
Czy jak kupujesz cokolwiek w sklepie internetowym, zamawiasz abonament, zamawiasz usługę to najpierw płacisz a potem podajesz dane? Czy może na odwrót?

Pytanie po co w ogóle kupujesz jeżeli cennik jest znany, a ty nie zamierzasz płacić? To jest główne pytanie. Na marginesie, akurat abonament typowo opłaca się po. To zależy, czasami najpierw płacisz, a czasem później płacisz, np. w sklepie Play jak coś domówisz do usługi płacisz później, w MultiMedia za wypożyczone filmy płacisz później, jak kupisz usługi w Amazonie tak samo - rachunek przychodzi dopiero po miesiącu. Podobnie możesz zamówić dostawy prądu, np. za pomocą e-maila w Tauronie, a zapłacisz później. Zwykle jak kupujesz towar to płacisz z góry, a za usługi płaci się po wykonaniu.

Ostatnia edycja:
noname321 napisał:
Teraz zastanowmy sie co dalej, ktos z was juz byl na rozprawie z nimi?Bo z tego co czytalem to niektorzy mieli juz e-sady i odwolali sie czy ktos jest krok dalej?

Nie ma żadnej rozprawy... Z doświadczenia, o czym pisałem tutaj wcześniej, a piszę o tym od zeszłego roku... Po odwołaniu dostajesz decyzję sądu, w zasadzie tą samą co w pierwszej instancji, tyle tylko że rok później... :-( Druga różnica to, że zamiast 30zł kosztów sądowych w pierwszej instancji, w drugiej instancji masz 1300zł kosztów i od razu komornika w drzwiach (patrz poprzednie posty). Ja się dałem naciąć bo sąd informuje Ciebie w piśmie że masz prawo się odwołać, ale nie informuje jakie będą skutki i faktyczne koszty tego odwołania... Człowiek uczy się całe życie... Ktoś tutaj pisał o możliwości skarżenia się przekazanie sprawy do sądu drugiej instnacji, skarżenia się na postępowanie komornicze, ale temat upadł...

Ostatnia edycja:
aboorg napisał:
Proste jak budowa cepa. Proponują wersję "demo" do której się logujesz. Przecież nie będę zakładał konta jan nowak do każdego sklepiku. Przy demo wpisujesz dane, normalny człowiek podaje prawdziwe

Ja akurat nie pamiętam żebym podawał dane, a korzystałem z prywatnego konta. Jestem osobą prywatną i moje dane nigdzie nie są w Internecie. Nauczka nie podawać żadnych danych.

Powrót