Zalogowanie się na stronę równoznaczne z podpisaniem umowy?

• Autor wątku Autor wątku clarashirley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@lodowiec
jak od razu masz komornika? działałeś w sprawie sam czy korzystałeś z pomocy adwokata/radcy prawnego?

grzesiek_c napisał:
Pytanie po co w ogóle kupujesz jeżeli cennik jest znany, a ty nie zamierzasz płacić? To jest główne pytanie. Na marginesie, akurat abonament typowo opłaca się po. To zależy, czasami najpierw płacisz, a czasem później płacisz, np. w sklepie Play jak coś domówisz do usługi płacisz później, w MultiMedia za wypożyczone filmy płacisz później, jak kupisz usługi w Amazonie tak samo - rachunek przychodzi dopiero po miesiącu. Podobnie możesz zamówić dostawy prądu, np. za pomocą e-maila w Tauronie, a zapłacisz później. Zwykle jak kupujesz towar to płacisz z góry, a za usługi płaci się po wykonaniu.

Po pierwsze nie kupuję tylko chce przetestować i sprawdzić czy będę chciał kupić po to chyba robią 30 dni za darmo. Jeśli jest jednoznaczne z zakupem to niech poproszą przy rejestracji o wszystkie dane wtedy nie będzie problemu.

Nieważne kiedy płacisz ale kiedy podajesz dane. Piszesz o Amazonie, czy jest możliwość skorzystania z uslugi video z 30-day free trial bez podawania danych? Nie nie ma nie przejdziesz rejestracji!

Czy w Play jeśli nie masz wykupionej usługi to zamówisz coś bez podawania danych? Nie nic Ci nie sprzedają!

Czy w MultiMedia jeśli nie masz wykupionego u nich abonamentu to wypożyczysz film? Do jakiego rachunku dopiszą Ci ten film?

Co to za przykłady? Proszę o przykład gdzie podając tylko adres e-mail zamawiam usługę czy dostęp do aplikacji, gdzie po miesiącu przysyłają Ci fakturę. Tylko pamiętaj sam adres e-mail bez żadnych danych!

adamkaka napisał:
Po pierwsze nie kupuję tylko chce przetestować i sprawdzić czy będę chciał kupić po to chyba robią 30 dni za darmo. Jeśli jest jednoznaczne z zakupem to niech poproszą przy rejestracji o wszystkie dane wtedy nie będzie problemu.

Sprawdziłem, bo wiele osób piszę tutaj o tym że zostali obciążeni za korzystanie z wersji demo. Ja przejrzałem cały regulamin, w tym momencie chyba całą stronę. Prawda jest taka że nie ma słowa o wersji demo. Nie mogłem w to uwierzyć, ale to słowo w ogóle nie pada w żadnej reklamie, na żadnej stronie. Sprawdziłem też Amazon - tak możesz wynająć serwer od Amazon bez podawania karty, spłacisz po miesiącu (patrz. oferta biznesowa - Amazon AWS).

Druga sprawa nie zgodzę się. Dzisiaj korzystając z maila możesz założyć konto w urzędzie, złożyć deklarację, uczestniczyć w sprawie sądowej. Korzystając tylko ze skrzynki mailowej i prawdziwych danych kupisz rzeczy na Allegro z dostawą za pobraniem (ale już kupiłeś, musisz zapłacić), nawet wziąść na raty.

Wiele banków wymaga tylko maila, danych i numeru konta gdzie przelać pieniądze - jesteś w stanie bez podpisywania jakiegokolwiek papierka dokonać zakupu z obowiązkiem zapłaty, zakupu na raty, a nawet zaciągnąć kredyt bankowy.

Również tutaj program jest produktem biznesowym. W biznesie taka jest praktyka że fakturę wystawia się po wyświadczeniu usługi, często miesiące po. Jeżeli firma zaufała Tobie dając Tobie program, pierwszy miesiąc za darmo, możliwość rezygnacji w dowolnym momencie to nie powinieneś tego wykorzystywać aby nie zapłacić

adamkaka napisał:

Stary, dzisiaj wszystko zamówisz za pomocą e-maila. Jak wyślesz zamówienie do firmy, podasz gdzie wysłać (czy to elektronicznie: email, czy też fizycznie - adres) - wyślą. Jak chcesz się pobawić powiedz o tym z góry - to leży po Twojej stronie żeby być szczerym po co zamawiasz. Inaczej tylko zawracasz głowę sprzedawców i narażasz ich na straty. Na stronie jest wyraźnie napisane: "zamawiam". Jak nazamawiasz na Allegro bez sensu też narazisz sprzedawców na straty pakowania dostaw i też wielu obciąży Cię kosztami, albo będzie przynajmniej próbowało :-) Z takiej zabawy w zamawiam żeby potestować Ci ludzie jednak ponoszą realne straty.

Ostatnia edycja:
adamkaka napisał:
Czy w Play jeśli nie masz wykupionej usługi to zamówisz coś bez podawania danych? Nie nic Ci nie sprzedają!

Oczywiście że zamówisz. Jak jest coś niefizycznego do wysłania zapytają o adres e-mail. Jak zamówisz jakiś sprzęt to oczywiście że zapytają o adres. Ale zamówisz, a oni wyślą. Inny przykład, jak masz coś niefizycznego, np. pożyczkę to dzisiaj w niektórych firmach wystarczy że podasz numer e-mail i numer konta bankowego. Od ponad 10 lat umowy zawierane elektronicznie są identycznie ważne z zawieranymi na piśmie. Jest sprzedaż, ma być płatność. Ludzie, nie wypełniajcie formularzy bez sensu.

Ostatnia edycja:
@grzesiek_c nie przemawiają do mnie te argumentu. Dalej szukam czegoś co mogę zamówić podając tylko adres email nie opłacając tego wcześnie.

Nie staram się Ciebie przekonać, ale wyjaśniam podstawy prawne tego produktu. Jeden produkt jest taki, drugi taki. Każdy ma jakieś zalety, jakieś wady. Ty jesteś klientem, sam wybierasz co chcesz.

@grzesiek
Tutaj chodzi o inną rzecz. Strona wszystkie ważne sprawy ma poukrywane, często zmienia regulaminy i to są nieczyste zagrywki. Najbardziej podejrzane jest to, że gdy prosisz o regulamin, który obowiązywał w chwili, gdy wg strony zawarłeś umowę, każą Ci się zalogować, co zapewne w jakiś zakamuflowany sposób oznacza akceptację nowego regulaminu itd.

W ramach sprawdzenia, o którym pisałem wcześniej, sprawdziłem że z regulaminami rzeczywiście tak jest i podobnie często zmieniają je operatorzy komórkowi, i banki i parabanki. Zauważ jednak że w regulaminie piszą iż "obowiązuje tylko wersja z dnia zamówienia". Oznacza to że, w odróżnieniu od innych nie narzucają Tobie zmian. Kwestia dostępności poprzednich wersji jest otwarta, natomiast ja poradziłem sobie w ten sposób że poprzednie wersje wydobyłem bez logowania za pomocą https://archive.org/index.php - polecam skorzystać.

@grzesiek_c fajna strona :) i teraz zobacz sobie jak wyglądała aplikacja w lutym 2012 roku i teraz wyobraź sobie, że się tam rejestrujesz a po 18 miesiącach dostajesz fakturę! Bez potwierdzenia, że zamówienie zostało przyjęte bez żadnej informacji że fakutra czeka do opłacenia nic!

Mówisz o tak zwanej fakturze zbiorczej. Jest ona prawidłowa w momencie zebrania dwóch lub więcej należności w przypadku niepodjęcia faktur miesięcznych. Temat faktur na maila które lądują w spamie był zresztą poruszany na forum wielokrotnie i to nie dotyczy tylko tej usługi. Ma być podobno w przyszłym roku nowa regulacja tego tematu (nowela ustawy). Jeżeli nie dostałeś faktur to powinieneś otrzymać w pierwszej kolejności wezwanie do zapłaty, a nie pozew. Na takie wezwanie masz prawo (i jest to Twoje prawo ustawowe) aby prosić o wystawienie tzw. duplikatów do dowolnej faktury, bez uzasadnienia.

Jeżeli wyraziłeś zgodę na otrzymywanie faktur drogą elektroniczną to tak zostały wystawione. Niezależnie od tego zgodnie z ustawą o rachunkowości każdy podmiot może wystąpić do wystawcy faktury o duplikat. Próbowałeś to wyjaśnić z firmą czy to jest faktura zbiorcza czy faktura pro forma? Czy pytałeś gdzie podziały się poprzednie faktury? Jaką otrzymałeś odpowiedź?

odpowiedź pani z biura obsługi "nie czytacie regulaminów i tak jest"

Zmieniony, bo administracja stwierdziła, że temat dotyczy szerszego grona, a nie można napiętnować niewinnej firmy :P Ponadto, temat jest zbyt wysoko wypozycjonowany w googlu :]

25 grudnia problem zostanie rozwiązany. Wejdą w życie nowe przepisy, które zlikwidują sklepy które wymagają od kupujących potwierdzenia zamówienia przyciskiem "zamawiam". Wszystkie sklepy będą musiały wyjaśnić co to słowo znaczy i oznaczyć zakup przyciskiem "zamawiam z obowiązkiem zapłaty". W ten sposób enigmatyczne "zamawiam" na które się nabieramy będzie wreszcie jasno zdefiniowane i klienci będą wiedzieli czego się spodziewać po złożeniu zamówienia, o czym obecnie nie są informowani. Szerzej o zmianach w ustawie: ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uwielbiam ta firmę. 28 listopada 2013r. założyłam konto testowe jako że pracuję zdalnie z grafikami i zaczął nam się robić bałagan kto co i na kiedy. Aplikacja jednak okazała się w moim przypadku nie do końca trafiona i postanowiłam nie kupowac wersji abonamentowej - wszak okres testowy był bezpłatny. Do głowy mi nie przyszło że umowa przedłuża sie automatycznie. Ale nic to.
18.02.2014r. dostałam z BOK fakturę za okres 28.12-28.01. Odpowiedziałam na maila za co jest ta faktura i że nie przedłużałam konta. Oczywiście odpowiedzi brak. Za fakturę nie zapłaciłam. Dostałam jeszcze 2 takie faktury. W kwietniu w końcu udało sie skutecznie zamknąć konto.

Na początku lipca 2014r. dostałam nakaz zapłaty wydany przez Sąd Rejonowy w Lublinie z dnia 30.06.2014 r. cała wnioskowana przez powoda kwota 214,50 zł wraz ze zwrotek kosztów procesu (30,00 zł) została wpłacona na konto powoda w dniu 29.07.2014r. Ale to nie koniec jak się okazuje. Bo właśnie dziś dostałam Zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego oraz ksero Postanowienia Sądu Rejonowego Lublin-Zachód z dnia 29.08.2014r o nadaniu klauzuli wykonalności wcześniejszego postanowienia z czerwca br.
Dodam że postępowanie egzekucyjne jest już na kwote 763,73 zł w tym zapłacone przeze mnie w lipcu 244,50 zł.

Co ja mogę z tym zrobić poza wysyłaniem odwołań? Chcę , żeby spółka ZAGOZDA sie odemnie odczepiła. Zapłaciłam im te faktury które swoja droga uważam za niezasadne i nawet przez myśl mi przeszło aby iśc z tym do UOKIK ale brak czasu i wazniejsze sprawy mnie pochłonęły i te faktury na odczepne zapłaciłam. Jak się okazuje niepotrzebnie.

Tym razem nie chce tego tak zostawiać bo to juz jest nękanie, nasyłaja na mnie komornika jakbym była złodziejem.

Witajcie,
chciałabym dołączyć do ewentualnych podjętych działań dot. taskbeat. Nie warto zniechęcać się komentarzami broniącymi ten portal - ich autorami mogą być po prostu pracownicy tej firmy.

Jeden z użytkowników forum chciał złożyć pozew przeciwko tej firmie. Też o tym myślę i znajduję coraz więcej punktów, o które można się oprzeć. Np. moim zdaniem regulamin zawiera tzw. klauzule niedozwolone.

Również zwróciłam uwagę na to, że portal jest finansowany ze środków unijnych. Myślę, że warto właściwym do tego instytucjom zwrócić uwagę, że ze środków publicznych jest finansowany portal, który wprowadza użytkowników w błąd i mający w regulaminie zapisy niezgodne z prawem.

Na ten temat już była dyskusja i wyroki. Zobacz wcześniejsze posty, była akcja kilku firm. Niestety okazało się że nie można było się oprzeć na klauzulach niedozwolonych, bo one obowiązują tylko w przypadku konsumentów... a tymczasem nie można ich zakazywać w przypadku towarów przeznaczonych w obrocie gospodarczym. Wygląda na to że każdy wyrok sądu jedynie dopracowuje im regulamin do poziomu w którym ciężko coś ruszyć. Warto by coś z tym zrobić, bo od co najmniej pięciu lat nikt nie może z nimi wygrać, a z tego co widzę to z roku na rok tylko ceny rosną...

Ostatnia edycja:
A ja jeszcze raz powiem, chamstwo i złodziejstwo należy tępić. I nie płacić nigdy za niezamawiane usługi. Takich złodziei się zakłada coraz więcej.
Grzecznie e-sądom odpowiadałem że z tą firmą nie prowadzę żadnych interesów i musieli odpuścić :)

Ostatnio są nowe metody.
Przychodzą faktury do zapłaty, czasami bardzo podobne do urzędowych - np. za znaki towarowe. Niestety biuro u mnie przez pomyłkę zapłaciło złodziejowi 1500 zł.

Miałem też telefon do biura (od firmy której nie znam!) z awanturą że nie płacę faktury i że duplikat idzie pocztą. I przyszedł ZA POBRANIEM!

Na szczęście od pierwszego przypadku każde pobranie ja opiniuję. Ale przy większej ilości pobrań pewnie takie złodziejstwo przechodzi.

NALEŻY WALCZYĆ. Te firmy odpuszczają jeżeli trzeba złożyć prawdziwą sprawę a nie do e-sądu.

Haha, zostałem zbanowany, a moje wcześniejsze posty usunięte.... Ale sprawdźcie właściciela domeny... :D

Ostatnia edycja:
***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót