załorzenie działalności w niemczech

• Autor wątku Autor wątku tomex7908
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomex7908

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam!Mieszkam w polsce i jestem tu zameldowany mam okazje wyjechac do niemiec do pracy mam już tam prace załatwioną ale jest jedno ALE musze tam załorzyc działalnośc tam gdzie mam pracowac powiedzieli mi że to jest łatwe do załatwienia że załatwie to w jeden dzień i że kosztuje to 12,50E chcę załorzyc ta działalnlśc pod adresem mojej cioci która mieszka w niemczecg ale ona mówi że mieszkanie nie jest jej tylko spółdzielni a ja chce tylko pod tym adresem miec działalnośc mimo że nie jestem tam zameldowany.Prosze o pomoc bo zależy mi na tej pracy a nie wiem co mam robic pozdrawiam TOMEX:what:

prosze zalozyc dzialalnosc na asdres swojego miejsca zameldowania w niemczech

Witam
Aby zalozyc dzialalnosc gospodarcza musisz posiadac meldunek w Niemczech ,(meldunek otrzymasz na podstawie umowy najmu lokalu na twoje nazwisko , nie zadnej cioci czy wujka) musisz posiadac rowniez Bescheinigung gemass & 5 FreizuegG/EU ,musisz sprawdzic w Handwerskammer ( izba rzemieslnicza) czy otrzymasz pozwolenie na prowadzenie tej dzialalnosci i podpisac z nimi umowe 120 euro podpisanie umowy i 65 rocznie - oczywiscie jesli to sa uslugi .
Zameldowanie firmy odbywa sie szybko jesli masz wszystkie dokumenty i kosztuje to 20 euro.
Wiem bo zakladalem firme w styczniu .I koniecznie ubezpieczenie zdrowotne - nie zaponij o tym jesli nie chcesz miec problemow !!!
od 1 stycznia 2009 ubezpieczenie zdrowotne jest obowiazkowe !!!
Pozdr

Witam a czy do założenia firmy potrzebny jest paszport czy wystarczy mieć nowy dowód osobisty?Proszę o pomoc.

Powrót