Zalozenie firmy a handel czesciami

• Autor wątku Autor wątku adameklpp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adameklpp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam kilka nurtujacych pytan. Planuje zalozyc dzialalnosc gospodarcza, mam prace i placilbym nizszy zus, ale pytanie dotyczy kwestii ktorej zdania nie znalazlem w internecie, a mianowicie moja dzialalnosc zajmowala by sie sprzedaza uzywanych czesci motocyklowych i podam przyklad- kupuje uszkodzony motocykl bez dokumentow, sprowadzony lub wyrejestrowany, spisuje normalna umowe ze pojazd kupuje z przeznnaczeniem na czesci lub dostaje fakture na niego od firmy zajmujacej sie ich sprzedaza i czy moge go sobie sam rozkrecic i wystawic detalicznie w czesciach? czy potrzebuje faktury nabycia kazdego detalu z osobna i wtedy dopiero moge to sprzedawac? wiadomo ze plyny eksploatacyjne oddawalbym do punktow utylizacji. Ten interes na popczatku traktowalbym jako
dodatkowy bo wiadomo ze najpierw musialbym nazbierac
asortymentu czyli z 20 motorkow w czesciach zeby miec czym handlowac a pozniej dopiero czerpac z tego tytulu zyski. drugie
pytanie: Powiedzmy ze teraz jako osoba fizyczna kupilbym skuter bez dokumentacji za 300 zl i sprzedal go detalicznie za 500 zl to musialbym zglosic to do skarbowki? Pozdrawiam serdecznie i przepraszam ze na samym powitaniu pisze taki post, ale zawsze jak mialem jakies watpliwosci to znajdywalem to na forum bez rejestracji ;) ale teraz sprawa wyglada inaczej, z gory dziekuje jak ktos choc troche potrafil bedzie objascic co i jak w temacie ;)

Powrót