Zalożenie gewerby

• Autor wątku Autor wątku maciek1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wyjechalem do niemiec mieszkam z mama jej mezem niemcem jestem tu zameldowany moja żona i dwoje dzieci równiesz tylko oni mieszkają w polsce ja chce otworzyc gewerbe żeby muc pracowac legalnie i sciągnąc rodzine jak wygląda zakladanie gewerby i czy dostane tu mieszkanie i zasilek na dzieci

Prosze niech mi ktos co kolwiek napisze na ten temat gewerby

jakie mieszkanie i od kogo chcesz dostac?
masz pieniadze Gewerbe to sam wynajmujesz mieszkanie,
placisz podatki,posiadasz na pobyt Freizügigkeitbescheinigung i obowiazke ubezpieczenie zdrowotne niemieckie,to moze Kindergeld (zasilek rodzinny)na dzieci bedzie sie nalezal..

Założenie Gewerbe kosztuje 20 Euro,zakładasz w Urzędzie Gminy lub Miasta.Ze świadczeń socjalnych dostaniesz co Ci się należy tzn.być może Kindergeld.

Reszta,to jak poprzedniczka pisała.

Jak mogłeś zameldować kogoś,kogo nie ma????I po co?

bo polacy czesto mysla ,ze mając meldunek w Niemczech ,,zaraz sie wszystko nalezy:D ot,co

a tu teraz hop siup,,i trzeba będzie nadpłacic składki ubezpieczenia zdrowotnego od daty zameldowania,,ehhh

Ostatnia edycja:
Witam. mąz pracuje w Niemczech , a aj mieszkam z dziecmi w Polsce, pobieram tutaj zasilek rodzinny, a teraz maz stara sie o zasilek kindergeld w niemczech. Pracuje tam od 8 miesiecy . Nie zglosilam tego w MOP'sie. czy bede musiala zwracac pieniadze gdy zrezugnuje z zasilku z polsce? i w jaki sposob?

Powrót