Założenie konta bez zameldowania podczas delegacji w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku adasko007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adasko007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mam następującą sytuację. Jestem oddelegowany do pracy przy dużym projekcie w Niemczech (firma polska), czyli dostaję obecnie 42 Euro diety + ok 25 euro na zakwaterowanie. Wynająłem mieszkanie (opłacane z ryczałtu) i na czas tego projektu rodzina (żona i córka) mieszkają tu ze mną. Zameldowany na stałe jestem w Polsce, z racji fachu jestem jednak tu bardzo rzadko (raz n 2-3 miesiące zjeżdżam na tydzień do Polski się porozliczać z firmą).
Chciałem założyć konto bankowe (aby z niego regulować płatności za mieszkanie), ale z tego co wyczytałem potrzebne jest zameldowanie w Niemczech. I mam teraz dylemat, bo szef wspominał by się nie meldować w Niemczech bo stracę prawo do diet zagranicznych i ryczałtu... Czy to prawda?
Poza tym potrzebuję konta bankowego (a raczej niemieckiej karty płatniczej) by podpisać umowę na internet (dostawca wymaga także karty albo meldunku).
Projekt teoretycznie jest 2 letni, ale kontrakty ponoć przedłużne są co 3 miesiące.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Sa w Niemczech banki, ktore nie wymagaja ani pracy ani zameldowania, zeby zalozyc tam konto, szczegolnie banki w regionach przygranicznych do Polski (Görlitz, okolice Szczecina) maja takie oferty

Powrót