Założenie wspólnoty

• Autor wątku Autor wątku kozak75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozak75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam mały problem.Wykupiłam od gminy małe mieszkanko w starej kamienicy.Większość mieszkań w tej kamienicy jest już prywatnych.Nie mamy administratora i mieszkańcy nie zgadzają się na utworzenie wspólnoty a kamienica jest stara i przydał by się administrator i opłaty na fundusz remontowy ponieważ gmina już nie zajmuje się naszą kamienicą z oczywistych powodów.Nie wiem jak przekonać ludzi....były już dwa zabrania i wzbraniają się nawet przed symbolicznymi opłatami na remonty w kwocie 20 zł miesięcznie.Moje pytanie brzmi :czy jest jakiś przepis mówiący o konieczności załozenia wspólnoty? funduszu remontowego?wybraniu administratora?Jeśli istnieje taki wątek to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie bo ja nie znalazłam.

Wspólnota mieszkaniowa powstaje z mocy samego prawa, nie jest potrzebna żadna czynnośc prawna, a tym bardziej zgoda właścicieli lokali. Jeśli lokali wyodrębnionych razem z niewyodrębnionymi jest więcej niż 7 wspólnota mieszkaniowa jest zobowiązana do powołania jedno lub kilkuosobowego zarządu. Zarząd wspólnoty mieszkaniowej reprezentuje ją na zewnątrz i składa oświadczenia woli w jej imieniu.
Zarząd nieruchomością wspólną może zostać powierzony np. profesjonalnemu zarządcy nieruchomości poprzez podjęcie odpowiedniej uchwały przez właścicieli lokali.
Ponadto w razie niewyrażenia zgody na ustanowienie zarządu każdy właściciel lokalu może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd.

Jeśli liczba lokali jest mniejsza niż wyżej określona stosuje się opowiednie przepisy o współwłasności.

Czyli muszę zgłosić sprawę do sądu żeby zmusić tych ludzi do utworzenia wspólnoty i zarządu? Dodam iż kamienica jest zabytkowa i jak była własnością gminy to pieczę nad nią miał konserwator zabytków a teraz nikt się nią nie interesuje a kamienica zaczyna przypominać nie zabytek a ruinę.No i bezpieczeństwo ludzi mieszkajacych niedługo zacznie być zagrożone jak tak dalej pójdzie.Proszę o pomoc bo nikt mi nie chce pomóc,ludzie tam mieszkający mają wszystko w nosie bo liczy się każdy grosz i wyznają zasadę oby do jutra.Bagisław dziękuję za odp.przynajmniej już coś wiem.

Jeśli kamienica była na liście zabytków to jest tam nadal. Może konserwator zabytków pomoże?

Wspólnota powstaje automatycznie. Nie trzeba wytaczać powództwa o jej utworzenie. Natomiast jeśli nie zarządza nieruchomością wspólną można żądać ustalenia zarządu przez sąd.

Powrót