Zamazanie wyroku kiedy?I praca w policji?

• Autor wątku Autor wątku emilo22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emilo22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam panowie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie a mianowicie do sedna sprawy:W 2005roku zostałem skazany :wyrok w zawieszeniu (miałem 0,5roku w zawieszeniu na 3lata niby kolesia pobiłem jak byłem na dyskotece z kolegami a ja tam tylko byłem i nic więcej ale sąd uznał jego rację i zawalił mi całą przyszłość,koleś który mi zrobił tą sprawę miał cholerne znajomości i mnie po prostu załatwił)Wyrok mi się skończył już dawno Ale,Kiedy będę wolny bez widnienia w KRK?Chciał bym się dowiedzieć także od was czy mogę startować do policji jak skończę studia inż.???I kiedy mogę uzyskać zaświadczenie że jestem czysty,'nie karany' Jak takie coś załatwić??A i czy policja będzie wiedzieć do końca życia że byłem karany ,bo miałem niechybnie kontrolę i policjant pytał mnie co to było,że byłem karany.Za informację będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Przepis prawny:
Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

rex14_pl napisał:
Przepis prawny:
Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

Dziękuje za odpowiedz.To mogę złożyć wniosek o świadectwo niekaralności?A co zrobić jak bym dostał to świadectwo że jestem karany,bo czytałem w sieci że i takie są przypadki.A kiedy będą moje akta niszczone??? I jak ma się to do pracy w policji jestem już skreślony czy jest jakaś możliwość.Pozdrawiam

Ale mam znajomego który był karany i teraz pracuje w policji to jak to jest???

fakt zapomniałem wspomnieć o "plecach":D
myślałem,że piszesz oficjalnie.

Ja nie wiem jak on to zrobił ale jest i koniec.JA bym też chciał się dostać ale chciałem to zrobić jak skończę studia inżynierskie.Tylko ten wyrok mi wszystko w życiu zawalił i chcę się dowiedzieć jak to jest czy już na całe życie jestem skreślony???.A i kiedy oni usuną moje akta???Za informacje bardzo dziękuje i proszę o porady.
pozdrawiam

To nie jest takie proste bo to wiem od kolegów a czy tak naprawdę jest to sam nie wiem.Ale nawet w sieci ludzie piszą że takie osoby pracują,a on mnie nie obchodzi bo co mi z tego i pytam poważnie jak to jest w kwestii prawnej jak by mi mógł ktoś to opisać był bym bardzo wdzięczny.pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Problem polega na tym, że zatarcie nie ma nic wspólnego z policyjną bazą danych. W niej będą informacje o Twoim wyroku.

potrzebna ci jest nieposzlakowana opinia a takiej nie masz.

Czyli już mogę na zawsze zapomnieć o służbach mundurowych???:(Przez taki jeden głupi incydent człowiek jest skreślony na całe życie??:sad::sad:A a kiedy moje akta zostaną zniszczone w prokuraturze i policji???I co zrobić jak w świadectwie o nie karalności będę nadal widniał jako karany???Za informacje bardzo dziękuje i pozdrawiam

w KSIP minimum 10lat.
w KRK po upływie okresu próby +6 miesięcy -widniejesz jako nie karany.(o czym wyżej już inni wspomnieli).jeśli miałeś wyrok w 2005r to już figurujesz jako niekarany.

azaz19 napisał:
w KSIP minimum 10lat.
w KRK po upływie okresu próby +6 miesięcy -widniejesz jako nie karany.(o czym wyżej już inni wspomnieli).jeśli miałeś wyrok w 2005r to już figurujesz jako niekarany.

Czyli po upływie ok10lat będę czysty i wtedy będę mógł się starać o przyjęcie???Kurcze jak byłem mały to marzyłem o tej pracy ale przez takiego jednego kolesia zostałem załatwiony na całe życie.A jak mam się dowiedzieć czy widnieje w KRK jako nie karany czy karany???.Dziękuje za informacje troszkę mi to wszystko się uświadomiło ale przyszłość mam zawalona już.pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedz. Aha to muszę złożyć wniosek ok rozumiem.A co do policji to nie wiem muszę skończyć studia teraz a potem będę próbował ale jak załatwić taką sprawę żeby coś z tego było.Jak ja żałuję tamtego weekendu.Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Rozdział 5
Słuba w Policji
Art. 25. 1. Słube w Policji moe pełnic obywatel polski o nieposzlakowanej opinii, niekarany,
korzystajacy z pełni praw publicznych, posiadajacy co najmniej srednie wykształcenie oraz zdolnosc
fizyczna i psychiczna do słuby w formacjach uzbrojonych, podległych szczególnej dyscyplinie słubowej,
której gotów jest sie podporzadkowac.
2. Komendant wojewódzki Policji moe wyrazic zgode na przyjecie do słuby w oddziałach prewencji
Policji kandydata, który nie ma wykształcenia sredniego, jeeli w toku postepowania kwalifikacyjnego
stwierdzono, e kandydat wykazuje szczególne predyspozycje do słuby w Policji.
3. Minister własciwy do spraw wewnetrznych okresla, w drodze rozporzadzenia, szczegółowe zasady
prowadzenia postepowania kwalifikacyjnego w stosunku do osób ubiegajacych sie o przyjecie do słuby w
Policji, w tym w stosunku do osób, o których mowa w ust. 2.

P.S.Cytat z "Ustawy o Policji" dotyczący zagadnienia....

Ostatnią edycję dokonał moderator:
cerebrus 2-w "zomo"
a po miesiącu w SRD ląduję delikwent.potrafisz to wytłumaczyć?czy tylko cytujesz?

Dodam jeszcze,że z tego,co słyszałem można ubiegać się o usunięcie danych na własny temat z tzw.bazy danych KSiP po zatarciu kary pozbawienia wolności oczywiście w temacie związanym z tą karą,czy też raczej z tym czynem. I o ile nie było innych rejestracji,np.za mandat karny,to KSiP po tym zabiegu będzie znowu czysty.Jeśli się tego nie zrobi na własny wniosek to faktycznie będzie się latami figurowało w KSiP...może nawet więcej niz 10 lat,bo jeśli samemu się tego kroku nie uczyni to nie ma co liczyć na automat.Na zdrowy rozum...kara ulega zatarciu...osoba ma prawo mówić,że nie jest karana i nie przyznawać się do zatartej karalności,ma pełne prawa obywatelskie,ale nie ma prawa do służby w Policji swojego Kraju.Czyż,to nie jawne pogwałcenie praw obywatelskich ?!

azaz19....ja nie skupiałem się na punkcie drugim...nie widzę związku z tą sporawą...po prostu zacytowałem całość artykułu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
cerebrus ty odpowiadasz czy pytasz?

Powrót