Zamazanie wyroku kiedy?I praca w policji?

• Autor wątku Autor wątku emilo22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P.S.W moim przekonaniu ta konkretna sprawa jest skomplikowana i powinna wymagać dokładnego sprawdzenia w ewentualnym przypadku złożenia podania o przyjęcie do służby...Z tego,co słyszałem karta karna to jedno,KSiP,to drugie,ale do tego dochodzi tzw.wywiad środowiskowy,itd.Przepisy z pewnością pozwalają na przyjęcie osoby w przeszłości karanej,ale również pozwalają na odmowę bez podania przyczyny.W praktyce ,z tego,co wiem czasami SN podejmował orzeczenia w takich sprawach.Kończąc dodam,że wg.mnie ta sprawa nie jest beznadziejna przy założeniu,że po wiadomym wyroku było i jest "czysto".Pozdrawiam!

Witam, aby nie zakładać nowego wątku, spytam o mały szczegół:
czy to 'wymazanie' z bazy policji następuje po 10 latach od wydania wyroku, czy jego zakończenia?
Czy możecie przybliżyć idee założenia "wykazuje szczególne predyspozycje do słuby w Policji?
pozdrawiam.

cerebrus napisał:
P.S.W moim przekonaniu ta konkretna sprawa jest skomplikowana i powinna wymagać dokładnego sprawdzenia w ewentualnym przypadku złożenia podania o przyjęcie do służby...
Sprawa nie jest skomplikowana - sprawa jest banalnie prosta. O przyjęciu do Policji założyciel tematu może zapomnieć.

Z tego,co słyszałem karta karna to jedno,KSiP,to drugie,ale do tego dochodzi tzw.wywiad środowiskowy,itd.
Wystarczy że jedna z przesłanek jest negatywna, i osoba może zapomnieć o przyjęciu.
Przepisy z pewnością pozwalają na przyjęcie osoby w przeszłości karanej
Bzdury wypisujesz. A jeśli uważasz inaczej, to podaj owe przepisy...

W praktyce ,z tego,co wiem czasami SN podejmował orzeczenia w takich sprawach.
Kolejna bzdura. A jeśli uważasz inaczej, to podaj sygnaturę orzeczenia SN...

johnyjohny napisał:
Witam, aby nie zakładać nowego wątku, spytam o mały szczegół:
czy to 'wymazanie' z bazy policji następuje po 10 latach od wydania wyroku, czy jego zakończenia?
KSIP to KSIP, a KRK to KRK. Proszę ich nie mylić. W KSIP-ie co do zasady nie odnotowywuje się wyroków, więc nie ma mowy też aby nastąpiło tam jego zatarcie. W KSIP-ie gromadzi się m. in. informacje o prowadzonych postępowaniach, a nie wyrokach. To jaki zapadł wyrok jest odnotowywane w KRK.

Czy możecie przybliżyć idee założenia "wykazuje szczególne predyspozycje do słuby w Policji?
W dużym uproszczeniu - kandydat umie coś wyjątkowego, co jest bardzo ważne dla Policji.

KSIP to KSIP, a KRK to KRK. Proszę ich nie mylić. W KSIP-ie co do zasady nie odnotowywuje się wyroków, więc nie ma mowy też aby nastąpiło tam jego zatarcie. W KSIP-ie gromadzi się m. in. informacje o prowadzonych postępowaniach, a nie wyrokach. To jaki zapadł wyrok jest odnotowywane w KRK.
aha. więc załóżmy, że dostałem zawiasy z art. 62, to od kiedy to 10 lat w KSIP jest liczone?

magnatex podała odpowiedź na twoje pytanie.
doprecyzuję-należałoby liczyć od dnia zatrzymania.po zatrzymaniu to się wprowadza do systemu.

johnyjohny napisał:
aha. więc załóżmy, że dostałem zawiasy z art. 62, to od kiedy to 10 lat w KSIP jest liczone?

Zacznijmy od kwestii podstawowej - dlaczego uważasz że po 10 latach wpis zostanie usunięty....?

azaz19 napisał:
magnatex podała odpowiedź na twoje pytanie.
doprecyzuję-należałoby liczyć od dnia zatrzymania.po zatrzymaniu to się wprowadza do systemu.
Azaz - podaj mi prosze podstawę prawną swojego wywodu... I dlaczego liczysz od daty zatrzymania, a nie np od daty popełnienia przestępstwa, lub przedstawienia zarzutu...?

KSIP to nie KRK.po zdaniu dokumentacji dyżurnemu jest to wprowadzane do systemu.i dalej nikogo to nie obchodzi czy zarzut się przedawni.a data zatrzymania a popełnienia przestępstwa to to samo.

azaz19 napisał:
po zdaniu dokumentacji dyżurnemu jest to wprowadzane do systemu.i dalej nikogo to nie obchodzi czy zarzut się przedawni.
Azaz... Czy ja doczekam czasu, abyś przestał trollować. Przestań wypowiadać się w tematach, o których nie masz bladego pojęcia. Nie myl wprowadzania informacji o zdarzeniu (co faktycznie czasami robi dyżurny), z rejestracją procesową o osobie i przestępstwie, a więc informacją o przedstawieniu konkretnego zarzutu konkretnej osobie i / lub informacji o konkretnym przestępstwie.

a data zatrzymania a popełnienia przestępstwa to to samo.
A słyszałeś że można wykryć sprawę i zatrzymać sprawcę nawet po kilkunastu latach od popełnienia przestępstwa...?

Witam serdecznie,
czy policjant jesli sam zwolni się ze służby, w miedzy czasie dostanie wyrok w zawieszeniu ma szanse na ponownie przyjęcie się do służby??? Nie musi być to policja. Chodzi o uratowanie 2-ch lat do emerytury...??? Jakie sa realne szanse???

To względne pojęcie nie karalność ,tylko sierota lub zwykły dupek :o nie wszedł w konflikt z prawem takim lub innym , różne są prawa na świecie no każdy chrześcijan jest niewierny wg Islamu etc
czyli jestem barbarzyńcą i jak najbardziej się możesz starać o prace w policji ku jej chwale bowiem nie jeden siedział w kryminale i poznał tych co teraz poszukuje .:lol:

Mam podobny problem :P w 2006r. mając 17lat dostałem wyrok w zawieszeniu za oszustwo internetowe (na allegro na kwote 120zł (śmiech na sali)). Oczywiscie umyślnie tego nie zrobiłem długo by opowiadać całe zajście, ale Pan policjant na komendzie powiedział, że jak się przyznam to sprawa skończy się dla mnie korzystnie. Przyznałem sie, wiec na komendzie bo co innego mi zostało, człowiek młody i głupi pewnie w sądzie skończyłoby się to inaczej, ale coż do sedna, przyznałem się i zostałem skazany na rok pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 3 + kurator + naprawienie szkody itp...do tej pory do policji składałem dokumenty 2 razy. Poki co odmowa. Oczywiscie w kwestionariuszu napisałem, że byłem karany. Zachodzę w głowę co byłoby gdybym tego nie napisał bo jednak okres próby dawno temu się skończył, a opinia kuratora była bardzo dobra.

Bez znaczenia. Przy tej ilości chętnych bez "przeszłości", jesteś bez szans.

Powrót