Zamedlowanie w Niemczech a rejestracja pojazdu

• Autor wątku Autor wątku diakonita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diakonita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!!

Mam następujący problem. Mam zamiar zakupić auto zarejestrowane i ubezpieczone w Niemczech od osoby prywatnej (nie jakiś handlarz). Jestem zameldowany w Niemczech od 2 tygodni i mam podpisaną umowe o prace na rok (nie widze przeszkód aby zostać dłużej), wynajmuje mieszkanie na które mam meldunek.

Moje pytanie tyczy się tego czy mogę owe auto przerejestrować na siebie w Niemczech i poruszać się tak po drogach, czy muszę załatwiać całą polską biurokracje, zarejestrować, wykupić ubezpieczenie i cała ta zabawa z papierkami związana z kupnem autem za granicą.

Mam nadzieje się w miare jasno przedstawiałem sytuację.

Z góry dziękuje i pozdrawiam!!

Jak masz zameldowanie w Niemczech, to normalnie rejestrujesz auto na siebie w Niemczech na niemieckich tablicach.

Tylko z gory popytaj sie w ubezpieczeniach OC, ktore uznaja znizki z Polski i zalatw sobie szybko zaswiadczenie o znizce z Polski z tlumaczeniem na niemiecki (jesli miales znizke w Polsce)

Pogodniak napisał:
Jak masz zameldowanie w Niemczech, to normalnie rejestrujesz auto na siebie w Niemczech na niemieckich tablicach.

Tylko z gory popytaj sie w ubezpieczeniach OC, ktore uznaja znizki z Polski i zalatw sobie szybko zaswiadczenie o znizce z Polski z tlumaczeniem na niemiecki (jesli miales znizke w Polsce)

w Zurichu maja :) wlasnie dla nich tlumaczylem dokumenty z Polski

A jeszcze czy ktoś mi może napisać ile kosztują tablice z czerownym paskiem, te na 30 dni (no chyba że są jeszcze jakieś ba dłużej) i gdzie można je zakupić.

Jest może ktoś na forum kto sie orientuje ile wyniosą wszystkie opłaty związane z zarejestrowaniem auta w Polse, które zostało zakupione w Niemczech.

Szukałem w googlach, ale z każdym razem piszą co innego i nie ma jakiś bieżacych informacji.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

rejetracja pojazdu wynosi:
badania tech = ok160zł
opłata recylkingowa 500zł
akcyza= nie wiem dokładnie
vat 25 = 160zł
rejestacja w wydziale komunikacji =256zl
tłumaczenia dowodów rejestracyjnych i umowy
to jest cały koszt rejetracji musisz jeszcze dodać ubezpieczenie obowiązkowe od dnia rejestracji w polsce

A ja mam pytanie, co do zapłaty w US za ten Vat-24. Czy jak sprzedam autko na żółtych blachach, sporządzając wcześniej umowę kupna-sprzedaży, to czy muszę płacić za to zwolnienie z podatku, oraz czy kupujący musi je płacić, lub czy ja mam je zapłacić i potem kupujący płaci też jakiś podatek od zakupu? Chciałbym się także dowiedzieć, czy jak zapłaciłem akcyzę i minęło od tego czasu ponad miesiąc, to czy ona jest nieważna już i czy mam ją zapłacić ponownie?

Ostatnia edycja:
Nic nie kombinuj tylko zarejestruj auto w Polsce jak masz i tak wracac.Zaplacisz jakies 1600 zl za rejestracje w polsce.Ja zarejestrowalem tutaj auto i to byl blad(samo ubezpieczenie to 80 € na m-c co w roku daje okolo 1000€)pozniej jeszcze podatek co roku 308 €,to jest duzo pieniedzy za ktore w Polsce mozesz ubezpieczyc 2 auta i to fullcasco.To z mojej strony,ale zrobisz jak uwazasz.

Powrót