Zamedowanie

• Autor wątku Autor wątku skorpionjs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skorpionjs

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Pracuje w niemczech od 18 marca tego roku mam umowe niemiecka na nrok czasu mieszkam w mieszkaniu wynajętym przez firmę.Niestety nie mogę się doprosić o imienną umowe wynajmu mieszkania w celu zameldowania się a następnie złożeniu dokumentów w celu przyznania kindergeltu oraz obniżenia podatku.Obecnie jestem na 1 grupie podatkowej .Co zrobić z powyższą sprawą????

a czy twoj urzad meldunkowy wogole wymaga "imiennen umowy najmu mieszkania"? Generalnie w Niemczech samemu sie deklaruje, gdzie sie mieszka w urzedzie meldunkowym, a oni chca dodatkowych dokumentow tylko wtedy, gdy maja watpliwosci, ze to prawda

Urzędem meldunkowym jest Rathaus i właśnie wymagają aby im przynieść umowe imienną wynajmu

poproś pracodawce o oświadczenie że zapewnił Tobie mieszkanie

i jesteś pewna na 100% że na podstawie oświadczenia pracodawcy mnie zameldują???

Urzad meldunkowy moze wymagac jedynie jakiegos dowodu, ze ktos faktycznie mieszka w podanym przez niego mieszkaniu, to nie musi byc imiena umowa najmu, jesli pracodawca wynajmuje to mieszkanie i udostepnia pracownikowi, to zaswiadczenie pracodawcy o odostepnieniu mieszkania powinno wystarczyc.

Powrót