Zameldowanie, a dziecko/żłobek/praca/samochód

• Autor wątku Autor wątku adrer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.

Wraz z żoną od zawsze jesteśmy zameldowani w dwóch różnych miastach rodzinnych (też województwach). Przeprowadzamy się do wynajmowanego mieszkania, z którym mamy krótkoterminowe plany (kilka miesięcy - max 3 lata). Zgodnie z LINKIEM mogę zameldować się tak na pobyt stały jak i czasowy. Mając na względzie formalności (wymiana dokumentów u mnie i u żony, przerejestrowanie 2 samochodów) rozumiem, że mogę wybrać pobyt czasowy. Mam kilka pytań:
  1. Za kilka miesięcy urodzi nam się dziecko. Chcemy, aby korzystało z opieki lekarskiej, żłobka, aby można było załatwiać formalności związane z dzieckiem w gminie, gdzie chcemy wynająć mieszkanie. Czy możliwe to będzie w przypadku naszego meldunku czasowego? Czy jednak warto rozważyć pobyt stały?
  2. Czy w przypadku naszego zameldowania czasowego powinniśmy podawać w miejscu pracy, ZUS, bankach i innych instytucjach miejsce pobytu czasowego? Mimo wszystko chcielibyśmy aby nasze podatki trafiały do naszej nowej gminy, rozliczać PITy na miejscu itp. itd.
  3. Czy w przypadku pobytu czasowego będziemy mogli wszystkie formalności i sprawy urzędowe załatwiać na miejscu? Do rodzinnych miejscowości mamy dość daleko i chcemy tego uniknąć.
  4. Czy coś przemawia jednak na korzyść meldunku stałego? Powinniśmy to rozważyć i ponieść koszta? Czy może ze względu na dziecko powinna tam być zameldowana np. tylko moja żona?

Proszę o pomoc, poszukałem informacji w wielu wątkach, ale ciężko akurat o takie odpowiedzi.

Czy zatem na stronie obywatel.gov.pl podają błędną informację?
.jeśli tymczasowo mieszkasz pod innym adresem niż adres twojego zameldowania i chcesz tam mieszkać dłużej niż 3 miesiące (ale nie chcesz zmieniać obecnego adresu zameldowania) — zamelduj się tam na pobyt czasowy,
Uważam, że moja sytuacja jest dokładnie taka, jak w cytacie.

nie zawsze informacje zamieszczone na stronach sa zupelne - orzecznictwo konkretyzuje to nastepujaco

II OSK 1608/14 - Wyrok NSA z 2016-02-25

miejsce stałego pobytu danej osoby to miejsce, w którym osoba ta stale realizuje swoje podstawowe funkcje życiowe, tj. w szczególności mieszka, nocuje, spożywa posiłki, wypoczywa, przechowuje rzeczy niezbędne do codziennego funkcjonowania, przyjmuje wizyty członków rodziny lub znajomych, utrzymuje chociażby okazjonalne kontakty z sąsiadami, przyjmuje i nadaje korespondencję. Miejscem stałego pobytu jest równocześnie miejsce, w pobliżu którego lub w możliwie jak najmniejszym oddaleniu, od którego zameldowany stara się koncentrować miejsce pracy lub nauki (ewentualnie miejsce dojazdu do miejsc pracy lub nauki), miejsca robienia zakupów, korzystania z usług, opieki medycznej itd.

Dziękuję za odpowiedź. Przyjmuję to do wiadomości, aczkolwiek dziwi mnie trochę ta interpretacja, w końcu każdy student musiałby zawsze meldować się na stałe w każdym mieszkaniu, które zamieszkuje. Postaram się to jeszcze przedyskutować w gminie i zdecydować, pobyt czasowy wydaje się mieć sporo korzyści.

Powrót