Zameldowanie a praca itp.

• Autor wątku Autor wątku Tryp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tryp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,

Pracuję na umowę o pracę, mam konto w banku i tak dalej. Teraz muszę się wymeldować od rodziny. Nie mam niestety swojego mieszkania, mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu. Wiem, że właścicielka nie potwierdzi że mieszkam tam gdzie mieszkam, bo poprzedni lokatorzy coś tam sprawili jej jakieś problemy.

w związku z tym mam pytanie. Co się stanie jeżeli nie będę miał zameldowania? Czy muszę to zgłaszać do banku? Czy mogę bez zameldowania dalej pracować? Co jeżeli będę chciał zmienić pracę?

Dodam że już próbowałem kilka razy szukać mieszkania do wynajęcia, gdzie bym mógł się zameldować, ale wszyscy właściciele odmawiają potwierdzenia w urzędzie że będę tam mieszkać, mimo że jest to od niedawna tylko stwierdzenie faktu.

pozdrawiam,

Moim zdaniem należałoby złożyć wniosek o wszczęcie postępowania administracyjnego w tej kwestii informując urząd, że własciciel lokalu bezpodstawnie odmawia potwierdzenia faktu pobytu.

Poza tym, na okres do 2 miesięcy możesz zameldować się nawet bez potwierdzenia od właściciela.

Problem polega na tym, że nie chcę wpadać w konflikt z właścicielem, bo to zakończy się tym że mnie wywali. Już próbowałem w paru miejscach i nikt nie chce zameldowywać, a nie stać mnie teraz na własne mieszkanie bo mam na głowie jeszcze studia zaoczne.

Czy jeżeli radzi mi Pan to, oznacza to że bez zameldowania będę miał jakieś problemy?

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Niedopełnienie obowiązku meldunkowego przez Ciebie to czyn o znamionach wykroczenia z art. 147 § 1 k.w.

Z kolei niepowiadomienie przez właściciela urzędu o tym, że Ty nie dopełniłeś oboiwiązku meldunkowego to z kolei czyn o znamionach wykroczenia z art. 147 § 2 k.w.

Powrót