Zameldowanie, a rejestracja w UP

• Autor wątku Autor wątku NeroTFP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NeroTFP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
sprawa wygląda tak, że złożyłem internetowy wniosek o rejestrację w Urzędzie PRacy. Wysłałem dokumenty przez system, załączniki, itd. Jutro mam się zgłosić na 8:00 w celu podpisania zgłoszenia.
Jest jednak pewien problem. Mam czasowe zameldowanie (dowód jest ważny i w dowodzie te czasowe jest wpisane), ale było napisane, że w Urzędzie Pracy życzą sobie potwierdzenie zameldowania jeżeli ktoś jest zameldowany na pobyt czasowy.
Pech w tym, że dowiedziałem sie o tym dzisiaj, jak wysyłałem internetowe zgłoszenie, a urząd miasta był już zamknięy.
Jutro mam się stawić w Urzędzie Pracy na 8:00, a do tego czasu Urząd Miasta nie będzie otwarty :P (bo t inne miasto).
Sęk w tym, żę jutro MUSZĘ SIĘ ZAREJESTROWAĆ W TYM URZĘDZIE, żeby mieć status osoby bezrobotnej i żeby móc przystąpić do projektu, stażu.
I teraz pytanie, czy jeżeli nie mam jedynie tego potwierdzenia meldunku jutro, to dostanę ten status osoby bezrobotnej i zarejestrują mnie? MOGĘ IM DONIEŚĆ W PONIEDZIAŁEK, KIEDYKOLWIEK CHCĄ, ale jutro muszę być zarejestrowany... Dowód mam aktualny i wpisany w nim ten adres, tylko po prostu nie mam potwierdzenia papierowego, jakiego oni chcą.
Muszę jutro mieć ten status i zarejestrowanie.
Ktoś miał styczność? Pozdrawiam

Czy posiada Pan stały meldunek gdzie indziej? Czemu MUSI Pan JUTRO dokonać rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna?

Nie, nie posiadam innego meldunku, niż ten czasowy. STałego nie mam. Mam tylko tymczasowy. Jestem zameldowany do lipca 2017 bo wynajmuję. Po prostu co roku właściciel melduje mnie na rok, wynajmuję mieszkanie.

A jutro dlatego, że biorę udział w projekcie z Unii Europejskiej i Urzędu Pracy i jeżeli będę zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna, to po prostu dstanę większe wynagrodzenie za ten projekt, bo nie będą mi odciąać za ZUSY. A tak, to jakby wtedy UP pokrywa te zusy.

A dlatego jutro, gdyż w poniedziałek będzie wniosek i trzeba będzie wpisać czy jestem osobą bezrobotną czy nie, trzeba będzie podpisać i wpisywać. A jak będę jutro w urzędzie pracy zarejestrowany jako soba bezrobotna, to w poniedziałek będę mógł bez przeszkód.

Po prostu pytam o te zaświadczenie o meldunku... Czy może mnie zarejestrują i będę mógł je doniesc...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
NeroTFP napisał:
pytam o te zaświadczenie o meldunku... Czy może mnie zarejestrują i będę mógł je doniesc...
Zależy od podejścia danego PUP. Skoro adres znajduje się w dowodzie to jest duża szansa, że będzie można donieść dokument potwierdzający meldunek.
Jednoznacznie nikt jednak na forum nie jest rozstrzygnąć problemu, bo należy to wyłącznie do kompetencji Pana PUP.

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo moje pytanie dotyczy podobnej kwestii, dlatego zadam je tutaj.

Czy jeśli jestem stale zameldowany w Lublinie, a właśnie skończyłem studia magisterskie w Gdańsku i chciałbym zarejestrować się w Urzędzie Pracy, to mogę to zrobić w obecnej sytuacji tylko w Lublinie? Nie jestem tutaj zameldowany tymczasowo, moje jedyne zameldowanie to zameldowanie stałe w Lublinie. Pozdrawiam. :)

Tak. rejestracja ze statusem osoby bezrobotnej możliwa jest tylko w Lublinie.

Jeśli uzyskasz meldunek czasowy w Gdańsku, będziesz mógł zarejestrować się w tamtejszym urzędzie pracy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam:roza:

Więc dlaczego się nie zameldujesz? Przecież gdzieś mieszkasz, prawda?

Mieszkam co roku gdzieś indziej, a właściciele wcale nie są tacy skłonni do meldowania, zwłaszcza że tyle osób wynajmuje na czarno...

Wlasciciel nie jest potrzebny do zameldowania, mozesz tozrobic sama.

A w jaki sposób to zrobić? Jakie są potrzebne do tego dokumenty?

Czy jeśli złożę takie pismo to czy właściciel mieszkania dowie się o tym że chce się zameldować w jego mieszkaniu?

Powrót