Zameldowanie na pobyt stały

• Autor wątku Autor wątku Andremus51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andremus51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Otrzymałem w spadku mieszkanie i chcę się w nim zameldować na pobyt stały. Na ten moment posiadam akt notarialny na zmarłego własciciela( jestem w trakcie załatwiania zmiany wpisu w księdze wieczystej) i uprawomocnione postanowienie sądu potwierdzające moje prawo do jego własności. Wypełniłem druk zgłoszenia pobytu stałego i podpisałem się na nim w dwóch miejscach: jako zgłaszający i jako właściciel lokalu. Pani urzędniczka stwierdziła, że na podstawie przedłożonych dokumentów nie jestem dla urzędu właścicielem mieszkania i w takim trybie nie może mnie w nim zameldować. Wzbudziło to moje zdziwienie. Czy to jest słuszne rozumowanie ? Pani nie była w stanie zacytować mi przepisu na którym się opiera w swoim stwierdzeniu.

Czy mieszkanie jest może odrębnym lokalem w rozumieniu ustawy o własności lokali? (np we wspólnocie mieszkaniowej) Jeżeli tak, to do nabycia własności jest jeszcze potrzebny prawomocny wpis tego prawa do księgi wieczystej.

Twoja sytuacja w tej chwili od strony realizacji obowiązku meldunkowego w sumie wygląda trochę dziwnie, ale na pierwszy rzut oka proponuję rozważyć zameldowanie się na razie czasowo na okres przy którym nie jest wymagana zgoda własciciela.

Powrót