zameldowanie stałe a prawo do lokalu zastępczego

• Autor wątku Autor wątku halina mielczarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halina mielczarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Z moim byłym mężem jesteśmy właścicielami domku jednorodzinnego.Nasz syn po ślubie zamieszkał z żoną(obecnie 2 dzieci) w dolnej części domu (piwnica zaaoptowana na mieszkanie).Wszyscy są zameldowani na pobyt stałyW górnej części domu mieszkam ja,mój były mąz i córka z dzieckiem ,która zajmuje jeden pokój.Ze względu na ciągłe nieporozumienia chcielibyśmy by syn z rodziną zamieszkał gdzie indziej.Czy w takim przypadku syn może sie domagac od nas mieszkania gdzie mógłbysię wyprowadzić?Oboje pracują ,więc mogliby zaciągnąć kredyt na mieszkanie.

eksmisja moze miec miejsce tylko na podstawie prawomocnego wyroku sadowego, zaopatrzonego w klauzule wykonalnosci.
sad wydajac wyrok eksmisyjny (gdy osoba zajmuje lokal bez tytulu prawnego - jak Panstwa syn i jego rodzona) orzeka o przyznaniu lokalu socjalnego lub o braku takiego uprawnienia. Przesłanki przyznania lokalu dziela sie na dwie czesci: podmiotowe ( i tu prawdopodobnie bedzie sie miescila rodzina Pani syna, bo maja male dzieci), ale tez jedna, ale bardzo wazna przeslanka przedmiotowa - "o ile nie moga zamieszkac w innym lokalu". Cala sztuka polega na wywiedzeniu, ze moga - co sama Pani przyznala - bo maja srodki na wynajecie sobie lokalu, albo na jego zakup. Przepis nie mowi bowiem, ze maja posiadac inny lokal, ale jedynie mozliwosc zamieszkania w innym lokalu, a taka mozliwosc daja im ich zarobki.

I na koniec moja propozycja, moze jednak uda sie Panstwu do porozumienia? Zaoszczedza Panstwo duzo nerwow i pieniedzy.
pozdrawiam

Powrót