Zameldowanie w Niemczech a praca w Polsce

• Autor wątku Autor wątku kefas198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kefas198

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam.

Chciałbym złożyć wniosek o przyznanie niemieckiego obywatelstwa. Mój tata i dziadkowie mieszkają w Niemczech.
Chciałbym sie tam zameldować, aby wniosek o rozpatrzenie przyznania obywatelstwa skierować do lokalnego urzędu, a nie do Koln (podobno trwa to znacznie krócej).

Czy jest taka możliwośc abym zameldował sie w Niemczech, a fizycznie przebywał i pracował w Polsce? Czy jest to zgodne z prawem?

Nie za bardzo, bo to by bylo fikcyjne zameldowanie, ostatnio zaostrzono przepisy meldunkowe i zwiekszono grzywny administracyjne za niedopelnianie obowiazku meldunkowego, do ktorego nalezy rowniez zglaszasnie wyjazdu za granice.

Prawo niemieckie rownolegle do pojecia "meldunek" uzywa pojecia "zwyczajowe miejsce pobytu". Pracujac i przebywajac faktyczne w Polsce mialbys "zwyczajowe miejsce pobytu" w Polsce a nie w Niemczech, wiec jestes zobowiazany do wymeldowania sie z Niemiec z takiej sytuacji

Bardzo dziękuję za jasną odpowiedź; w takim razię wyślę dokumenty z Polski do Koeln.

Mój tata, po którym mam otrzymać obywatelstwo otrzymał swoj Staatsangehörigkeit miesiąc temu. Jego urzędnik kazał mi złożyć na nowo wniosek (cała historia składania poprzedniego wniosku została przeze mnie opisana w innym wątku)
Czy mam wpisywać tatę w rubryce "Vollmacht", czy nie wpisywać nikogo?

Jak chcesz, zeby on otrzymywal korespondencje z Köln, to musisz wpisac jego, jak chcesz ja otrzymywac sam, to nikogo nie wpisujesz

I tylko tyle?
Czy może być tak, że tylko przez to, że Jego wpisałem to przesłali później te dokumenty do Recklinghausen (kreis), oni zarzekali się, że gdy otrzymali je z Koeln to przesłali do Castrop-Rauxel (a Castrop mówi, że nic nie otrzymał)?

Czy wpisanie/ nie wpisanie wpłynie na szybkość?

Jesli postepowanie w sprawie o stwierdzenie obywatelstwa bylo juz rozpatrywane przez urzad miejscowy, BVA w Köln moze (ale nie musi) przeslac wniosek do rozpatrzenia przez ten urzad miejscowy.
Sprawa otrzymania czy otrzymania tych dokumentow przez urzad miejscowy, to juz inna kwestia, ktora trzeba niezaleznie wyjasniac

Szybkosc rozpatrywania jest generalnie krotsza w urzedach miejscowych, bo one nie maja takiego natloku wnioskow jak BVA

Powrót