Zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku Justyna555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justyna555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja babcia ma domek w ktorym jestem zameldowana na stałe i razem mieszkamy.wszystko sie rozchodzi o to ,ze babcia wczesniej dokonala podzialu domu wieksza polowe ma jej starszy syn a reszte moja mama i mlodszy wujek.Mam pytanko czy jak babcia umrze i jej starszy syn bedzie mial mozliwosc sprzedania czy wobec tej sytuacji bedzie musial mi zapewnic jakies lokum zastepcze czy nie ?

Justyna555 napisał:
Moja babcia ma domek w ktorym jestem zameldowana na stałe i razem mieszkamy.wszystko sie rozchodzi o to ,ze babcia wczesniej dokonala podzialu domu wieksza polowe ma jej starszy syn a reszte moja mama i mlodszy wujek.Mam pytanko czy jak babcia umrze i jej starszy syn bedzie mial mozliwosc sprzedania czy wobec tej sytuacji bedzie musial mi zapewnic jakies lokum zastepcze czy nie ?
Nie, może założyć Ci sprawę o eksmisję i ewentualnie Sąd przyzna CI mieszkanie socjalne jeśli spełniasz kryteria o których mowa w Ustawie o ochronie Lokatorów.

Justyna555 napisał:

1) co rozumiesz pod pojęciem dokonała podziału? - zrobiła testament? powiedziała jak widzi sprawę domu po swojej śmierci (ale nie robiąc testamentu), zrobiła darowiznę , inne?

2) skoro babcia pozbyła się domu na rzecz innych osób to nie jest już jej dom....

3)zawsze mnie uczono ,że połowy są równe....no ,ale ja jestem z Warszawy...w innych częściach Polski jest pewnie inaczej...;)

4) a w czyjej części domu mieszkasz - wujka czy matki -która jak twierdzisz jest współwłaścicielką domu?

Powrót