Zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku madziakaska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziakaska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Jak sprawdzić, czy mój były mąż jest zameldowany w Niemczech?
Przypuszczam, że pobiera zasiłek na dziecko niezgodnie z prawem, ponieważ jesteśmy po rozwodzie i tej informacji (sądzę) nie podał przy składaniu wniosku. Jestem przedstawicielką ustawową (matką) naszego dziecka i mieszkamy w Polsce. Chciałabym się ubiegać o zasiłek na dziecko w Niemczech tylko nie wiem czy ojciec dziecka jest tam zameldowany- w jaki sposób to sprawdzić.

to zadzwoń lub napisz e-mail do Familienkasse i zapytaj czy takowy pobiera,najlepiej od razu do Nürnberg oni zajmują się wyplata świadczeń matce do Polski, jeżeli exxx tutaj mieszka i pracuje..

skoro przebywa w DE to chyba raczej musi być zameldowany(obowiązek)

Ma zameldowanie u swoich rodziców w Polsce i tu mieszka, ale z tego co się orientuję zameldowany jest również u swojej siostry w Niemczech i regularnie co miesiąc tam wyjeżdża na parę dni. Nie wiem, czy w sprawie związanej z bezrobotnym, czy zasiłku rodzinnego.
Jeżeli jest tam zameldowany mam (chyba) prawo do ubiegania się o zasiłek na dziecko

na samo zameldowanie nie prawa do zasiłku jeżeli dzieci przebywają w Polsce,co innego gdyby mieszkały w Niemczech wtedy z racji zamieszkania

A jeżeli ma zamieszkanie pod adresem siostry i przebywa na bezrobotnym w Niemczech to wtedy ma prawo do zasiłku?
(Niepokoją mnie te jego wyjazdy co miesięczne, w jakim celu!?)

Dzięki śliczne
Trochę mnie nakierowałaś, zobaczę co zdziałam w tym kierunku
Pozdrawiam;)

Powrót