Zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku Adamo457
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamo457

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Wyrabiałem sobie niedawno dowód osobisty. Na formularzu zgłoszeniowym nie było rubryki z adresem zameldowania stąd moje pytanie: czy mój meldunek pozostał taki jak był? Mój tata mówi że meldunek deklaruje się przy dowodzie, a jedyny adres jaki wpisywałem to adres kontaktowy.

w dowodzie osobistym nie ma już adresu zameldowania. Wymieniając lub wyrabiając dowód nic się w tej kwestii nie zmienia.

Adamo457 napisał:
Mój tata mówi

Kazdy ma prawo mówić, co uważna, ale wolność wypowiedzi nie oznacza zgodności z aktualnie obowiązującym prawem :)

Ostatnia edycja:
Adamo457 napisał:
Muszę iść do urzędu
Możesz też złożyć wniosek/zgłoszenie on-line (mając potwierdzony profil zaufany) lub przesłać pocztą (obie metody opisane w linku).

Informację o obecnym miejscu zameldowania możesz uzyskać z rejestru PESEL:
https://obywatel.gov.pl/dokumenty-i-dane-osobowe/sprawdz-swoje-dane-w-rejestrze-pesel.

Niemniej jednak jeśli byłeś gdzieś zameldowany na pobyt stały, a się nie wymeldowałeś oraz nie zostałeś wymeldowany w trybie postępowania administracyjnego, to powinieneś nadal być tam zameldowany.

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki loonatic

voyteg napisał:
Kazdy ma prawo mówić, co uważna, ale wolność wypowiedzi nie oznacza zgodności z aktualnie obowiązującym prawem :)
Czyli mamy nadal totalitaryzm, a nie demokrację, jeżeli nie ma tak naprawdę wolności wypowiedzi, bo narusza to obowiązujące prawo. Czy tak ? :(

Powrót