Zamiana czy dwie darowizny - mieszkania syna i matki

• Autor wątku Autor wątku febek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

febek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich czytających. Mam rozterkę dotyczącą danej sytuacji:
* w 2017 roku zmarł mój ojciec i z mamą przyjęliśmy po nim spadek, w wyniku czego 1/4 mieszkania "A" jest moja, a 3/4 mojej mamy
* w 2022 roku zmarli rodzice mojej mamy, w wyniku czego odziedziczyła po nich mieszkanie "B" (1/1)
Chcielibyśmy zamienić się - ja oddam mamie 1/4 mieszkania "A", a ona mi całe mieszkanie "B" - tak, aby każdy był wyłącznym właścicielem jednego mieszkania. Dodam, że wartość mieszkania "B" to około 1/4 wartości mieszkania "A". W jaki sposób dokonać tej czynności w sposób "najtańszy"? Jako dwie osobne darowizny czy jako zamianę?
Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Stawka maksymalna taksy notarialnej w obu przypadkach jest liczona w ten sam sposób, podobnie z opłatami sądowymi i podatkiem od spadków i darowizn/PCC. Przy jednym akcie notarialnym (zamiana) pewnie dałoby się wynegocjować z notariuszem niższą cenę. Taksa notarialna jest określona w przepisach jako maksymalna więc można skontaktować się z różnymi kancelariami w celu ustalenia jakie stawki określił dany notariusz - można z notariuszem ustalić wysokość taksy.

Byrhtnoth napisał:
Stawka maksymalna taksy notarialnej w obu przypadkach jest liczona w ten sam sposób, podobnie z opłatami sądowymi i podatkiem od spadków i darowizn/PCC. Przy jednym akcie notarialnym (zamiana) pewnie dałoby się wynegocjować z notariuszem niższą cenę. Taksa notarialna jest określona w przepisach jako maksymalna więc można skontaktować się z różnymi kancelariami w celu ustalenia jakie stawki określił dany notariusz - można z notariuszem ustalić wysokość taksy.

Dziękuję za odpowiedź. W przypadku grupy "0" (matka/syn) chyba nie mamy do czynienia z podatkiem (przy złożeniu SD-Z2 w ciągu 6 m-cy)? I czy w takim razie należy jeszcze zlecić wykonanie operatów szacunkowych celem określenia wartości nieruchomości? Toż to kolejne koszty...

febek napisał:
W przypadku grupy "0" (matka/syn) chyba nie mamy do czynienia z podatkiem (przy złożeniu SD-Z2 w ciągu 6 m-cy)?
Tak, to miałem na myśli. Chodziło mi o to, że występuje zwolnienie zarówno od PCC (przy zamianie) jak i podatku od spadków i darowizn (przy darowiźnie
febek napisał:
I czy w takim razie należy jeszcze zlecić wykonanie operatów szacunkowych celem określenia wartości nieruchomości
Nie.

Powrót