Zamiana długu na karę pozbawienia wolności

• Autor wątku Autor wątku mag122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mag122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam pytanie odnośnie kary pozbawiania wolności będącej skutkiem nie spłacenia zadłużenia. Jestem winna właścicielowi mieszkania które wynajmowałam pieniądze za czynsz (za kilka miesięcy). Umowa najmu była podpisana przez mnie ale zaległości jednak nie są tylko moje. W każdym razie sprawa trwa już prawie dwa lata, komornik uznał niemożność wyegzekwowania długu i umorzył postępowanie egzekucyjne jednak właściciel tego mieszkania chce wystąpić do sądu o zamianę długu na kare pozbawienia wolności. Wyraziłam chęć spłaty, ponieważ zależny mi naprawdę na tym aby uregulować tą należność jednak wysokość rat jakie narzucił mi właściciel jest dla mnie stanowczo za wysoka. Wiem że nie będę w stanie wpłacać co miesiąc takich kwot, jestem aktualnie bezrobotna, szukam pracy, ale jeżeli ją nawet znajdę to i tak będzie dla mnie za dużo. Nie wiem co zrobić w zaistniałej sytuacji i czy mogę pójść do więzienia za nie zapłacony dług?

P.S. Nie wiem czy moje pytanie wrzuciłam w dobry dział, jeżeli nie to bardzo przepraszam :)

Za niespłacone długi to do więzienia ostatni raz szło się w średniowieczu. :) Przynajmniej prawo polskie takiej możliwości od co najmniej II RP nie przewiduje.

Powrót