Zamiana faktury na paragon - nietypowe

• Autor wątku Autor wątku batory
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

batory

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,

W internecie można znaleźć informacje jak zamienić paragon na fakturę.
Kupiłem poprzez allegro laptopa na firmę z pewnych względów nie mogę go jednak posiadać w firmie i chciałbym wymienić fakturę na paragon. Dodam ze sprzęt otrzymałem 3 dni temu.

Czy sprzedawca może odmówić zmiany formy zakupu?

Może zrobić zwrot towaru, korektę, a następnie ponowną sprzedaż. Radzę na spokojnie wyjaśnić z nim sytuacje - sam jest przedsiębiorcą, zrozumie.

Niestety sprzedawcy nie jest na rękę zamieniać formę sprzedaży, także raczej się z nim nie dogadam. Zastanawia mnie czy jest przepis prawny na podstawie którego może mi odmówić.

Ale nie masz potrzeby wymieniać faktury na paragon. Wystarczy, że na jej odwrocie zrobisz adnotację, że laptot nie jest wykorzystywany w działalności gospodarczej, został zakupiony na cele prywatne i już wręcz nie masz prawa ewidencjonować tej faktury w kosztach firmy.
Poza tym prowadząc DG masz OBOWIĄZEK wykazywania wszystkich przychodów, natomiast kosztami masz PRAWO obniżyć te przychody. Prawo a nie obowiązek, z tego prawa możesz korzystać ale nie musisz
Inna sprawa, że ponieważ faktura została wystawiona na firmę, masz obowiązek jej przechowywania tak jak wszystkich innych dokumentów, np dla celów kontroli krzyżowej :)

Jako wytłumaczenie, dlaczego zakup był na fakturę zawsze możesz odpowiedzieć, że chodziło o gwarancję na sprzęt.

Dziękuje za odpowiedz. W sumie cała operacja ma być po to żebym mógł zwrócić ten sprzęt zgodnie z 10 dniowym terminem zwrotu jaki przysługuje konsumentowi. Jako ze kupowałem na firmę/fakturę taki zwrot mi nie przysługuje bo nie jestem konsumentem :(

A zwrot towaru i faktura korugująca od sprzedawcy?

Powrót