Zamiana jezyka na maturze

• Autor wątku Autor wątku pawelzx96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelzx96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, w trakcie roku szkolnego złożyłem deklaracje maturalną na zdawane przedmioty. Jako język obcy na poziomie podstawowym wybrałem język rosyjski. Niestety obawiam się, że go nie zaliczę w tym roku. Z resztą przedmiotów nie ma problemu. Chciałbym zamiast zdawanego rosyjskiego na poziomie podstawowym, za rok wybrać język niemiecki który znam lepiej. Tutaj nasuwa się kilka pytań:

1. Czy taka zamiana języków na poziomie podstawowym jest możliwa ?
2. Czy gdyby udało się zamienić te języki, muszę pisać całą maturę (j.polski,mat,przedmioty na rozszerzeniu) które zdam, czy tylko ten język obcy ?

W rozporządzeniu o szkolnictwie pisze, że absolwent ma prawo poprawić wynik tych matur które zostały wybrane po raz pierwszy na deklaracji. Jednak idąc tym tokiem myślenia, nie można było by pisać matury z przedmiotu rozszerzonego, którego się wcześniej nie pisało - lub jeszcze poprawiać na następny rok właśnie ten przedmiot. Jednak przeglądając wiele for zauważyłem, że coś takiego jest możliwe i wiele ludzi właśnie wykonuje takie działania. Przez to nie jestem pewien, czy to co chcę zrobić jest możliwe. Za odpowiedzi z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Powrót