zamiana kary

• Autor wątku Autor wątku klaput
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaput

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam. dostałam ostatnio kare ograniczenia wolnosci w postaci 60 godzin prac spolecznych. czy jest taka mozliwosc zeby zamienic to na kare grzywny? jeszcze wyrok nie przyszedl. i czy takie cos bede miala wpisane w papierach jezeli w przyszlosci bede potrzebowala zaswiadczenie o niekaralnosci. dziekuje za odpowiedz

Będziesz miała wpisane w "papierach".
Co oznacza, że wyrok nie przyszedł? Nie został jeszcze wydany? Czy to sprawa w trybie tzw. "dobrowolnego poddania się karze"?

tak. to jest 335. ma przyjsc poczta. juz miesiac minal i nic nie dostalam. a na komisariacie powiedzieli mi ze nie powinnam miec problemow z wydaniem oswiadczenia o niekaralnosci, ale jakos im nie wierze ;(

Dopóki wyrok nie zostanie wydany, nie uprawomocni się i nie zostanie przesłane z Sądu zawiadomienie do KRK to w rejestrze karnym nic o Tobie nie ma i póki co otrzymasz zaświadczenie "nie figuruje".

Jeżeli chcesz wycofać się z propozycji kary uzgodnionej w trybie art. 335 k.p.k. możesz to zrobić o ile Sąd nie wydał jeszcze wyroku w tej sprawie.

Przede wszystkim najpierw przyjdzie zaproszenie na posiedzenie sądu. A potem jest wysyłany odpis wyroku.
Po uprawomocnieniu się wyroku tez istnieje możliwość zamiany na zastępczą kare grzywny.

a gdzie mam zlozyc odpowiednie pismo (o ile w ogole pismo) zeby mi ta kare zamienili? i czy w razie czego moge sie wycofac jezeli np. okaze sie ze za duzo pieniedzy.

Wniosek o zamianę kary ograniczenia wolności na zastępczą karę grzywny składa się do sądu, który orzekał karę lub do jego sekcji wykonawczej.
Wymiar zastępczej kary grzywny zależy od wysokości kary ograniczenia wolności.
Jeżeli to było 60 godzin prac społecznych, to najprawdopodobniej była to albo kara 2 miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem wykonywania 30 godzin pracy albo 3 miesiące po 20 godzin.
W pierwszym wypadku zastępcza kara grzywny by wynosiła 60 stawek dziennych a w drugim 90 stawek dziennych. Wysokość jednej stawki określa sąd. Najniższa to 10 zł. Czyli gdyby sad przyjął najniższa stawkę, to zastępcza kara grzywny w pierwszym wypadku to 600 zł, a w drugim 900 zł.

Powrót