Zamiana prac społecznych na karę grzywny

• Autor wątku Autor wątku paragraf^ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Swoją drogą ciekawi mnie, jakie mogło być uzasadnienie takiej nowelizacji. Nie bardzo rozumiem sens takiego pomysłu. Chyba lepiej jest wtedy, kiedy sąd w razie potrzeby może bez skrępowania przeskoczyć z jednej opcji w drugą i z powrotem.

Ustawodawca uzasadnił, że kara łagodniejsza rodzajowo (grzywna) nie powinna być karą zastępczą za karę rodzajowo surowszą (kara ograniczenia wolności). Zapomniał tylko, że w ten sposób "dopychamy" i tak już przeludnione zakłady karne, dając tylko jedną możliwość - zamiany na odsiadkę. I że tracimy na tym finansowo, bo chętni do płacenia grzywny byli, a pobyt w ZK kosztuje. Nie wiem jak to się ma do polityki propagującej kary wolnościowe i poprawy sytuacji w zakładach karnych. Bo ta zmiana w praktyce oznacza całkiem coś innego. Więcej osadzonych.

Można było przyjąć, że w takiej sytuacji 1 dzień kary ograniczenia wolności będzie równy 3 (zamist 2) stawkom dziennym grzywny i byłoby po sprawie.

Zapomniał tylko, że w ten sposób "dopychamy" i tak już przeludnione zakłady karne, dając tylko jedną możliwość - zamiany na odsiadkę.
Ale umożliwił odbywanie kary zastępczej w dozorze elektronicznym ( dla niektórych to nawet bardzo zadowalające rozwiązanie - nie musi spłacać, trochę posiedzi w domu ....).
Bo ta zmiana w praktyce oznacza całkiem coś innego. Więcej osadzonych.
I bez możliwości warunkowego przedterminowego zwolnienia. Wcześniej ustawodawca zwiększył też wymiar kary ograniczenia wolności do 2 lat... A że w naszym społeczeństwie wykonywanie kary ograniczenia wolności nie jest zbyt popularne, to skutki można przewidzieć.

Witam mam do was duże bardzo pytanie jest tak dostałem wyrok dosyć surowy jak na mnie 2 lat prac społecznych po 40godz na miesiąc i bardzo chciałbym to zamienić na grzywne bo szkoda czasu pracować te 40 godz prosze was jestem młody błąd zrobiłem a nie chce pracować dla złodzieji ;/ jak bym mógł prosić o dużą pomoc i posterowanie postawie duże piwo za to nawet dwa :confused:

Jeśli wyrok jest prawomocny, to co najwyżej możesz zamienić na rok odsiadki.

Idź odrobić to na pewno nie będziesz musiał przepracować wszystkich godzin. Kara ma być dotkliwa i wstydu sobie narobisz ale chodzi o to żebyś zastanowił się następnym razem. Jeśli masz prace możesz zamienić to na grzywnę ale drogo cię to wyjdzie.

Powrót