zamiana

• Autor wątku Autor wątku ANDRZEJ G.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ANDRZEJ G.

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Uprzejmie proszę o informację, kiedy następuje możliwość dla wierzyciela by z zakończonej sprawy cywilnej prawomocnym wyrokiem ,,zrobić" nową sprawę lub sprawę karną. Dodam, że byli wierzyciele na sprawie cywilnej udawali zwaśnionych, a obecnie mam dowody, że dalej żyją w zgodzie.

ANDRZEJ G. napisał:
by z zakończonej sprawy cywilnej prawomocnym wyrokiem ,,zrobić" nową sprawę lub sprawę karną

Ale o co chodzi? Możesz troszkę szerzej? Z wyroku to można "zrobić" sprawę egzekucyjną.

Podpisałem protokół ugody z dwoma (parą) zadłużonymi, którzy w trakcie posiedzenia robili wszystko, obrzucając się tzw. błotem, aby wszyscy widzieli, że nie są razem. Przewodnicząca na prośbę pozwanego, który zobowiązał, się do uregulowania zadłużenia w całości czyniła wszystko, by ugoda doszła do skutku – obraziła mnie nawet dla dobra sprawy, po czym stwierdziła tylko, że nie chciała. Informowałem przewodniczącą, że pozwany jest osobą karaną (w mym mniemaniu to przewodnicząca powinna taką sprawę sprawdzić) i nie gwarantuje mi zwrotu zadłużenia. W związku z powyższym przewodnicząca zasądziła by pozwany do dnia ostatniego każdego miesiąca, dokonywał wpłat, a wobec pozwanej cofa się pozew. Stało się tak, jak myślałem i przewidywałem. W dniu kolejnego niezapłaconego miesiąca otrzymałem drobną kwotę z konta byłej pozwanej z adnotacją, że to od jej partnera. Dlatego ponownie pytam czy w takiej sytuacji mam możliwość założenia sprawy, czy tylko pozostaje mi droga egzekucji komorniczej.

ANDRZEJ G. napisał:
Informowałem przewodniczącą, że pozwany jest osobą karaną (w mym mniemaniu to przewodnicząca powinna taką sprawę sprawdzić) i nie gwarantuje mi zwrotu zadłużenia.

Nie ma to żadnego znaczenia w sprawie cywilnej, w której nie chodzi o odpowiedzialność wywołaną przestępstwem. Sąd nie tylko nie ma obowiązku ale też nie ma prawa do sprawdzania karalności pozwanego.

Gwarancją zapłaty jest raczej stan majątkowy pozwanego niż jego uprzednia karalność. Zresztą, Sąd nie jest od weryfikowania możliwości płatniczych stron procesu.

ANDRZEJ G. napisał:
W związku z powyższym przewodnicząca zasądziła by pozwany do dnia ostatniego każdego miesiąca, dokonywał wpłat, a wobec pozwanej cofa się pozew.

Zasądziła, czy na to się ugodziliście? Napisałeś na początku, że:
ANDRZEJ G. napisał:
Podpisałem protokół ugody z dwoma (parą) zadłużonymi

ANDRZEJ G. napisał:
Dlatego ponownie pytam czy w takiej sytuacji mam możliwość założenia sprawy, czy tylko pozostaje mi droga egzekucji komorniczej.

Dla wyegzekwowania świadczenia pozostaje Ci egzekucja. Nie wiem zresztą nadal o jaką inną sprawę mogłoby Ci chodzić.

ANDRZEJ G. napisał:
którzy w trakcie posiedzenia robili wszystko, obrzucając się tzw. błotem, aby wszyscy widzieli, że nie są razem.

A jakie to ma znaczenie dla sprawy poza jakimś wymiarem obyczajowym?

Powrót