Zamieszczanie cudzej treści

• Autor wątku Autor wątku smut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smut

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

o co trzeba zadbać, aby móc zamieścić na swojej stronie kopię artykułu z innej strony?

Pozdrawiam

[cytat:ilgj3r5o] O zgode autora.[/cytat:ilgj3r5o] Nie jest to prawdą tak do końca jak piszesz.
\
Np. utwory ogólnoudostępnione mogą być podawane na Twojej stronie internetowej z podaniem nazwy autora i tytułu.. i to bez zgody i wiedzy autora. Prawo to dosyć dobrze określa..

Oj, oj, no nie do konca...

Jesli sugerujesz twierdzisz ze mozesz sobie po prostu skopiowac tekst z Onetu na swoja strone i po prostu napisac "zrodlo: Onet.pl" to sie mylisz.

Co innego np. Wikipedia - z definicji jest zgodna na kopiowanie tresci.

[cytat:1og2ewkt] Jesli sugerujesz twierdzisz ze mozesz sobie po prostu skopiowac tekst z Onetu na swoja strone i po prostu napisac "zrodlo: Onet.pl" to sie mylisz. [/cytat:1og2ewkt]
Nic się nie mylę !!
Mogę na swojej stronie w moim własnym radiu dzienniku etc. podać.. treść np. wiadomości i poda ć, że jest to za portalem onet czy za Polskim Radiem.. .
Opublikowanie wiadomości na onet czy w polskim radiu jest tak zwanym udostępnieniem ogólnym czytaj publicznym o którym pisałem wcześniej..
Nie wolno natomiast kopiować tekstu z przykładowego onetu na swoją stronę i podawać jako własny .. takie działanie jest zabronione..
Chyba ,że autor materiału tekstu zastrzeże inaczej .
Autorowi zalezy na tym aby jego dzieło dotarło do jak największej liczby ludzi.. dlatego publicznie udostępnia..
Cytowanie tekstu ogólnoudostępnionego na swojej stronie z podaniem źródeł autora etc jest prawnie dozwolone.. a ściślej mówiąc prawnie nie jest zabronione.!!

Nic nie wiem na temat tego aby Wikipedia była traktowana przez prawo inaczej niż wspomniany onet..
Nie wiem jakie masz podstawy innej interpretacji..??

No to teraz mylisz pojecia.

Co innego podac wiadomosc a co innego skopiowac artykul.

Prosta wiadomosc prasowa, tak jak rowniez zwykly post na forum, nie jest chroniona, o ile nie jest tworcza a tylko przekazuje fakty.

Artykul to inna broszka. Jesli jest "tworczy" to jest chroniony. I to ze jest udostepniony oznacza ze mozesz go sobie skopiowac na dysk, ale NIE MOZESZ udostepnic go na swoim serwerze (nawet z notka skad pochodzi).

Analogicznie: mozesz sobie nagrac serial z telewizji na video/DVD bez zadnych problemow, ale nie mozesz tego rozpowszechniac (poza dozwolonym uzytkiem prywatnym, czyli mozesz dac kasete/plyte rodzinie lub znajomym).

[cytat:3q5awsb6] No to teraz mylisz pojęcia. [/cytat:3q5awsb6]
Za nim mi coś zarzucisz zapoznań sie z Prawem prasowym i z Ustawą : O prawie autorskim i prawach pokrewnych
cytat [cytat:3q5awsb6] Prosta wiadomosc prasowa, tak jak rowniez zwykly post na forum, nie jest chroniona, o ile nie jest tworcza a tylko przekazuje fakty. [/cytat:3q5awsb6]
Ani artykuł ani news ani post z forum nie ma innej ochrony prawnej wszystkie są traktowane tak samo .. Jeżeli niosą znamiona ogólnego udostępnienia..
cytat [cytat:3q5awsb6] to ze jest udostepniony oznacza ze mozesz go sobie skopiowac na dysk, ale NIE MOZESZ udostepnic go na swoim serwerze (nawet z notka skad pochodzi).[/cytat:3q5awsb6]
Widzę ,że Szanowny Pan nie zna zasady działania Internetu..
Każde przeglądanie strony Internetowej to jest wykonanie kopi tejże strony na Twój komputer.. Kopia ta umieszczana jest w plikach tymczasowych Twojej przeglądarki internetowej gdy by prawo stanowiło inaczej nie możliwe byłoby przeglądanie internetu.
Wracająć do tematu..
Umieszczanie na swoich stronach internetowych , serwerach etc newsów artykułów postów jako swoich jest zabronione.
Jeżeli wspomniane produkty służą do cełow nie komercyjnych nie mają zastosowania komercyjnego ( wykłady prelekcje szkolenia etc) służą do celów informacyjnych . Takie stosowanie nie jest zabronione.
.
W przypadku wykorzystania komercyjnego np. do prac dyplomowych szkoleń prelekcji etc. wymagana jest zgoda twórcy zarówno postu jak i artykułu..

Ja dosyć sporo pisuję na necie moje posty były wykorzystywane komercyjne. i udzielałem takiej zgody..

@godunow

Artykuł to nie jest prosta wiadomość prasowa. To czy coś jest chronione, zależy od tego, czy ma "twórczy" charakter. I o ile post forumowy polegający na udzieleniu krótkiej porady prawnej raczej nie ma go, to artykuł prasowy zdecydowanie już utworem jest!

Art 25 mówi, co można rozpowszechniać, ale bez wynagrodzenia są tylko "sprawozdania o aktualnych wydarzeniach". Za pozostałe wypada zapłacić autorowi, bądź OZZ.

artyjuł może być w drodze wyjątku "sprawozdaniem o aktualnych wydarzeniach" - ale TYLKO czasem.

[cytat="godunow"]
Widzę ,że Szanowny Pan nie zna zasady działania Internetu..
Każde przeglądanie strony Internetowej to jest wykonanie kopi tejże strony na Twój komputer.. Kopia ta umieszczana jest w plikach tymczasowych Twojej przeglądarki internetowej gdy by prawo stanowiło inaczej nie możliwe byłoby przeglądanie internetu.
[/cytat]A gdzie napisalem ze nie mozna skopiowac na swoj komputer? Mozna oczywiscie.

Jednak (co tez potwierdzil Adammada) udostepniac na swoim serwerze juz nie mozesz (wyjatki sa takie jak pisalem na poczatku: teksty NIE TWORCZE).

Jest jeszcze prawo do cytatu (np. do wykladu/prelekcji lub wiekszego WLASNEGO opracowania), ale skopiowanie calosci to nie cytat.

A przy okazji: zasady dzialania Internetu, jak i prawo autorskie, znam dobrze z racji wykonywanego zawodu. :P

cytat [cytat:leu1sqvq] Artykuł to nie jest prosta wiadomość prasowa. To czy coś jest chronione, zależy od tego, czy ma "twórczy" charakter. I o ile post forumowy polegający na udzieleniu krótkiej porady prawnej raczej nie ma go, to artykuł prasowy zdecydowanie już utworem jest! [/cytat:leu1sqvq] Czy prawo to tak rozgranicza mam do tego wątpliwości. Albo autor utworu intelektualnego pozwala na ogólnoudostepnienie lub nie.. I raczej w sensie prawnym nie wchodzi w grę.. Tak jak pisałem wcześniej z punktu widzenia prawa post czy artykuł.. są traktowane jednako.

Szanowny Panie co znaczy [cytat:leu1sqvq] twórczy" charakter[/cytat:leu1sqvq]
Z W praktyce jedno zdanie może mieć bardziej twórczy charakter niż 200 stron
cytat [cytat:leu1sqvq] artyjuł może być w drodze wyjątku "sprawozdaniem o aktualnych wydarzeniach" - ale TYLKO czasem.[/cytat:leu1sqvq]
moim zdaniem zresztą nie tylko złe rozumowanie Internetu.. Jeżeli ja na swojej stronie podaję artykuł źródło ( w tym link) to d efakto technicznie przekierowywuję do miejsca gdzie ten artykuł został wydany.
Autorowi chyba zależy aby jak największa ilość czytelników zapoznała sie z jego dziełem. Po to to udostępnił publicznie..
Moim zdaniem doszłoby do rozpowszechniania bez zgody i wiedzy autora gdy bym utwór ściągnął drukował i rozpowszechniał.. Dalje zrecz podobnnie się ma do newsów prasowych. Trzeba być zarejestrowanym jako wydawca np. gazety by publikować newsy..

[cytat:gy43v9yk]
Z W praktyce jedno zdanie może mieć bardziej twórczy charakter niż 200 stron
[/cytat:gy43v9yk]

I dlatego raczej.

co znaczy "twórczy" charakter

Taaa... najtęższe głowy się zastanawiają jak to rozgraniczyć... Bo niestety trzeba, ze względu na Art 1.
Art. 1.
1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

Tutaj należałoby podeprzeć się orzecznictwem. Ale proponuję poszukać tematów traktujących o prawach autorskich do postów na forum - było już to dogłębnie poruszane.

[cytat="godunow"]Autorowi chyba zależy aby jak największa ilość czytelników zapoznała sie z jego dziełem. Po to to udostępnił publicznie..[/cytat]Nieprawda. Moge (jako autor) chciec aby jak najwieksza liczba osob zapoznawala sie z moim dzielem NA MOJEJ STRONIE, bo mam z tego dochod z reklam i nie jest mi na reke, ze skopiujesz moj tekst na swoja strone (i Ty zarobisz na reklamie).
[cytat="godunow"]Moim zdaniem doszłoby do rozpowszechniania bez zgody i wiedzy autora gdy bym utwór ściągnął drukował i rozpowszechniał..[/cytat]Rozpowszechniasz rowniez wystawiajac na swojej stronie.
[cytat="godunow"]Dalje zrecz podobnnie się ma do newsów prasowych. Trzeba być zarejestrowanym jako wydawca np. gazety by publikować newsy..[/cytat]Nie trzeba byc zarejestrowanym wydawca, aby publikowac niusy.

[cytat:h2xyxzdm]te] aaa... najtęższe głowy się zastanawiają jak to rozgraniczyć[/cytat:h2xyxzdm]
Tu masz rację !! Dlatego ta ustawa nie przystaje do rzeczywistości..
Wiem Sejm już minionej kadencji wniósł nowele do tej ustawy prezydent jej jeszcze nie podpisał.. to się może coś zmieni w tym zakresie..
[cytat:h2xyxzdm] Nieprawda. Moge (jako autor) chciec aby jak najwieksza liczba osob zapoznawala sie z moim dzielem NA MOJEJ STRONIE, bo mam z tego dochod z reklam i nie jest mi na reke, ze skopiujesz moj tekst na swoja strone (i Ty zarobisz na reklamie)[/cytat:h2xyxzdm] Ja mówiłem o stronie niekomercyjnej czyli o braku możliwości zarobku na rekalmach.. Podanie ze źródłem linkiem jest moim zdaniem przekierowaniem a nie rozpowszechnianiem

[cytat:h2xyxzdm]Nie trzeba byc zarejestrowanym wydawca, aby publikować niusy.[/cytat:h2xyxzdm] Sad ma inne zdanie w tym temacie
Zobacz tu

To czy strona, z ktorej skopiujesz artykul, jest komercyjna czy nie, absolutnie nie ma znaczenia.

Tak samo nie ma znaczenia czy skopiujesz sobie artykul z gazety papierowej, z Onetu, czy z mojej strony domowej.

Jesli pod artykulem autor nie umiescil notki typu "mozna kopiowac bez ograniczen" to MUSISZ go spytac o zgode na skopiowanie (dotyczy artykulow, nie niusow).

[cytat:3p9nilvd] o czy strona, z ktorej skopiujesz artykul, jest komercyjna czy nie, absolutnie nie ma znaczenia.[/cytat:3p9nilvd] mi chodzi na którą wtedy ma to znaczenie..
[cytat:3p9nilvd] Jesli pod artykulem autor nie umiescil notki typu "mozna kopiowac bez ograniczen" to MUSISZ go spytac o zgode na skopiowanie (dotyczy artykulow, nie niusow).[/cytat:3p9nilvd]
W KK w Polsce obowiązuje zasada co prawnie nie jest zabronione to prawnie jest dopuszczone..
Skoro autor nie daje żadnej notki czy dopuszcza możliwość kopiowania.. czy też nie.. Czyli wyraża automatycznie zgode
Tak to wynika z konstrukcji prawnej w Polsce..
dlatego nie umieszczenie zakazu.. pozwala kopiować..
A rozgraniczenie co jest niusem a co artykułem może być trudne czasami nawet nie możliwe.. Jest to dość swobodna interpretacja..

[cytat="godunow"][cytat:33u0n6pw] o czy strona, z ktorej skopiujesz artykul, jest komercyjna czy nie, absolutnie nie ma znaczenia.[/cytat:33u0n6pw] mi chodzi na którą wtedy ma to znaczenie..
[/cytat]Ma znaczenie wola autora a nie Twoja czy charakter Twojej strony.

[cytat="godunow"][cytat:33u0n6pw] Jesli pod artykulem autor nie umiescil notki typu "mozna kopiowac bez ograniczen" to MUSISZ go spytac o zgode na skopiowanie (dotyczy artykulow, nie niusow).[/cytat:33u0n6pw]
W KK w Polsce obowiązuje zasada co prawnie nie jest zabronione to prawnie jest dopuszczone..
Skoro autor nie daje żadnej notki czy dopuszcza możliwość kopiowania.. czy też nie.. Czyli wyraża automatycznie zgode
Tak to wynika z konstrukcji prawnej w Polsce..
dlatego nie umieszczenie zakazu.. pozwala kopiować.. [/cytat]Domyslnie (bez zadnej akcji ze strony autora) utwor jest chroniony.

Sugerujesz ze mozesz wziasc sobie ksiazke i jesli nie ma na niej "zakaz kopiowania", to mozesz sobie ja przepisac/zeskanowac i wydac? Nie mozesz i forma utworu nie ma znaczenia (papier, strona internetowa, plyta, kaseta, radio, itp.).

Z mojej strony temat sie wyczerpal, odpowiedz jest w pierwszym poscie.

[cytat:1xkj3p7i]Ma znaczenie wola autora a nie Twoja czy charakter Twojej strony. [/cytat:1xkj3p7i]
Ma znaczenie i to zasadniczy w świetle prawa , że według Cibie nie.. lol 5 ????
Piszesz wcześniej [cytat:1xkj3p7i] A przy okazji: zasady dzialania Internetu, jak i prawo autorskie, znam dobrze z racji wykonywanego zawodu[/cytat:1xkj3p7i] Wydaje mi się ż e w Mozambiku działa tak to prawo.. jak piszesz
Piszesz Pan dalej.. [cytat:1xkj3p7i] Domyslnie (bez zadnej akcji ze strony autora) utwor jest chroniony.[/cytat:1xkj3p7i]
Ja cały czas mówię o utworze bądź utworach rozpowszechnionych . ma zastosowanie między innymi

Ustawa o prawie Autorskim i prawach pokrewnych
Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły i wypowiedzi na tematy polityczne, gospodarcze
i społeczne,
c) aktualne zdjęcia reporterskie,
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań, artykułów i wypowiedzi, o których mowa
w pkt 1 lit. a) i b),
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych,
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia
to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby,
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b) i c), twórcy
przysługuje prawo do wynagrodzenia.
3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w
oryginale, jak i w tłumaczeniu.

cytat [cytat:1xkj3p7i] sugerujesz ze mozesz wziasc sobie ksiazke i jesli nie ma na niej "zakaz kopiowania", to mozesz sobie ja[/cytat:1xkj3p7i] nic takiego nigdzie nie sugeruję.. !!!!!!!
Mylisz pojęcia do jednego wora wrzucasz książki i utwory rozpowszechnione..na zasadach ogólnych

[cytat="godunow"]
Ustawa o prawie Autorskim i prawach pokrewnych
Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły i wypowiedzi na tematy polityczne, gospodarcze
i społeczne,
c) aktualne zdjęcia reporterskie,
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań, artykułów i wypowiedzi, o których mowa
w pkt 1 lit. a) i b),
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych,
4) mowy wygłoszone na publicznych zebraniach i rozprawach; nie upoważnia
to jednak do publikacji zbiorów mów jednej osoby,
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b) i c), twórcy
przysługuje prawo do wynagrodzenia.
3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w
oryginale, jak i w tłumaczeniu.[/cytat]Ok. Gdzie tu jest napisane ze mozesz skopiowac z mojej strony artykul, ktory nie jest niusem?
Smut, autor pytania w tym temacie, nie napisal tez ze chodzi o artykul polityczny/gospodarczy/spoleczny, wiec zakladam ogolny przypadek, a na to ta ustawa nie pozwala.

[cytat="godunow"][cytat:1hid26cm]Ma znaczenie wola autora a nie Twoja czy charakter Twojej strony. [/cytat:1hid26cm]
Ma znaczenie i to zasadniczy w świetle prawa , że według Cibie nie.. lol 5 ????[/cytat]Mylisz sie. Ustawa pozwala tylko na uzytek prywatny (artykul 23 ustawy, niestety nie zmiescil mi sie) - wskaz mi przepis mowiacy inaczej.

[cytatt] Ok. Gdzie tu jest napisane ze mozesz skopiowac z mojej strony artykul, ktory nie jest niusem? [/cytat] Co znaczy niusem .. pojęcie bardzo względne..
Gwoli wyjasnienai..
Skoro Twoja strona ma publiczny charakter to jest ogólnodostępna nie wymaga logowania dostepu ograniczonego etc. i autor na Twojej stronie autor zamiescza artykuł , notkę utwór et. bez jakiej kolwiek wzmianki ograniczającej zakres używania.
Świadomie bądź nie świadomie ( nie istotne ) wkracza zakres materiału ogólnodostępnego ogólno rozpowszechnianego. Czyli jak napisałem wyzej podpada pod ar 25 wspomnianej ustawy.

PS. Sorry za poprzednia uszczypliwość ! deczko mnie poniosło..

Tam jest jeszcze pkt 4.
[cytat:25jtvd8g]
Przepisy ust. 1–3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wy-
pacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.

[/cytat:25jtvd8g]
A to znaczy, że aby nawet sobie rozpowszechniać artykuły na tematy polityczne trzeba albo mieć pozwolenia autora, albo mieć umowę z odpowiednią OZZ i jej zapłacić.
Jak nie, to jest to równie nielegalne, co np. radia internetowe puszczające mp3 bez umowy z ZAIKSsm. (i bez umowy z autorem). A więc można się spodziewać Policji :P.

Powrót