Zamieszczanie norm i nazw producentów w oprogramowaniu

• Autor wątku Autor wątku victos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

victos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam serdecznie,

Chciałbym zapytać, czy legalne jest umieszczenie norm danych elementów (charakterystyka danego wyrobu) oraz nazwy jego producenta w oprogramowaniu inżynierskim?

Jest to niezbędne do tego aby użytkownicy oprogramowania wiedzieli z jakiej wytwórni pochodzi dany element i żeby mogli wstawić dany wyrób narysowany wg. norm danego producenta do programu.
Program jest oczywiście komercyjny, czyli na sprzedaż.

Reasumując.
Czy legalne jest zatem bez informacji od producenta, wykorzystanie parametrów jego produktów zamieszczonych w normach i podanie informacji że program kreśli elementy danego producenta, podając jego nazwę firmy?

z góry dziękuję za wszelkie rady prawne
pozdrawiam serdecznie

Powiem szczerze, że nie wiem o jakie normy chodzi, bo nigdy się z tego rodzaju produktami nie spotkałem.. albo nie jestem świadom, że się spotkałem :)

Powiem tylko, zeby coś podlegalo ochronie autorskoprawnej to musi być to przejaw działalności człowieka o twórczym i indywidualnym charakterze... teraz trzeba się zastanowić czy taka specyfikacja spełnia te cechy, czy wynikają one z opisania stanu faktycznego danego produktu.. czy jest to coś więcej. Czy może dobór elementów jest autorski? No trudno mi wyrokować, bez znajomości tematu

Dziękuję za odpowiedź.

Pisząc o normach miałem na myśli normy zakładowe, to coś takiego jak np: Polskie Normy do danego produktu, opisujące jego charakterystykę i parametry.
Z reguły normy są powszechnie dostępne.

Ale czy zamieszczanie tych norm w oprogramowaniu + informacja, że są to normy zakładu XXX nie będzie nadużyciem? Czy musiałbym mieć ich zgodę, pomimo tego że normy są ogólnodostępne?

Powrót