zamknęłam niespłacona kartę kredytowa

• Autor wątku Autor wątku Kingawzg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kingawzg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,
Miesiąc temu poprosiłam bank o zamknięcie karty kredytowej, niestety nie spłaciłam 1900zl w piątek w nocy zamknęli mi konto, czytałam ze i tak mi nie zamknął bo mam niespłacony dług wiec nie dzwoniłam do nich żeby mi to cofnęli...czy mogę to jakoś cofnąć ? I przywrócić kartę? Ile mam czasu na spłacenie tego długu ?

Tak to nie działa, Ty sam kartę zamknąłeś, czy bank wypowiedział Ci umowę? Bank nie zamknie polubownie konta, do którego wydał kartę, i jest debet 1900 zł. Jeżeli to bank wykonał ruch to nie masz już czasu, dokumenty są w drodze do sądu. Niestety banki nie mają litości. O przywróceniu karty raczej nie ma mowy.

Ostatnia edycja:
To ja wypowiedziałam umowę, nie bank... wszedzie czytałam ze nie ma szans żeby bank zamknął zadłużone konto wiec nic z tym nie zrobiłam, teraz okazuje się ze jednak są szanse... na infolini dowiedziałam się tyle ze spóźniłam się troche i teraz konto jest już zamknięte a kwotę trzeba spacic, zestawienie mam na 17 września i mam do nich dzwonic ile mam do spłaty... dodam ze konto mam cały czas aktywne, umowę kredytowa tez, czy w takim razie jak będę przelewała co miesiąc po 200zl coś mi to da? Czy w sprawie rozłożenia na raty muszę wystosować ismo do banki?

Kinga, w każdym banku jest tak samo. Banki generalnie nie chcą zamykać kont swoich klientów, ich polityką jest mieć tych kont jak najwięcej. Normalnie powinno być tak: przychodzisz do banku i wydajesz dyspozycję: „chcę zamknąć konto” na to pani Basia „oczywiście, na koncie jest minus 1900 zł., proszę o wpłatę” w tym czasie wpłacasz pieniądze. Po czym pani Basia informuję Cię: ”konto zostaje zamknięte”. …a jak jest w praktyce? Wydajesz dyspozycję o zamknięciu, bank daje Ci (przeważnie) 30 dni na uregulowanie zadłużenia i jeśli będziesz im winna przynajmniej 10 gr. (sami skombinują jakąś opłatę, która właśnie 3 godz. przed zamknięciem się naliczyła) dyspozycja zamknięcia konta nie jest skuteczna, czyli konto masz nadal. Dokąd będziesz miała na koncie minus, raczej skutecznie go nie zamkniesz. Co innego jeśli to bank domaga się spłaty, a Ty nie reagujesz, wtedy bank sam wypowiada umowę, po czym sprawę kieruje na drogę sądową. Więc, wg mnie konta nie zamknęłaś (na infolinii siedzi jakiś/aś stażysta/stka student zatrudniony/na na umowie-zleceniu za 300 zł/ m-c i opowiada od rzeczy - smutna polska rzeczywistość) możesz sobie spokojnie spłacać tę kartę, jak długo chcesz.

byłam w oddziale, karta jest zamknięta, wchodząc na strone logowania do banku jest czarnym drukiem ,,KARTA ZAMKNIĘTA" nic się już nie da zrobić bo karta została już zaksięgowana teraz na dług mi może wejsc tylko windykator. Jutro ją spłacam i niech się kopnął, a neta już nie bede czytała, że jest coś takiego niemożliwe....bo przez to czytanie byłam pewna że nie muszę anulowac mojej decyzji.... tak jak mówisz ktoś z małym rozumem ją ZAMKNĄŁ, może zrobiła to baba na infolini specjalnie bo wyjechałam na nią że nie chce jej słuchać odnośnie plusów posiadania karty tylko chce ją zamknąć.

Ostatnia edycja:
Kingawzg napisał:
poprosiłam bank o zamknięcie karty kredytowej, …piątek w nocy zamknęli mi konto, …przywrócić kartę..

Kingawzg napisał:
… żeby bank zamknął zadłużone konto …i teraz konto jest już zamknięte dodam ze konto mam cały czas aktywne…

czyli poprosiłaś o zamknięcie samej karty kredytowej, na której jest debet 1900 zł, oprócz tego w banku posiadasz konto (ROR) plus linię kredytową i nie poprosiłaś o zamknięcie tego rachunku (konta). Zamknęłaś tylko kartę kredytową. Podejrzewam, że tak jak napisałem powyżej ta karta nie będzie jednak zamknięta. Jeśli będzie zamknięta to wkrótce otrzymasz pisma z wezwaniem do spłaty karty (to jest normalne i nie trzeba panikować). Mogą też tak zrobić, że kwotą z karty obciążą twoje konto w banku (ROR). Jeśli dostaniesz wezwanie do jednorazowej spłaty to tego nie da się płacić w ratach. Jeśli idziesz spłacić kartę jak napisałaś, to temat właściwie zamykasz, pozdrawiam. Wpłać o 50 zł więcej niż wymagają, wtedy faktycznie ją zamkniesz, a nadwyżkę zwrócą Ci na konto w banku.

Troche nie tak jest to karta kredytowa media wxpwrt i nie mam z nia powiązanego konta, wchodząc w santander logując się na konto, konto jest aktywne jest opcja spłać kartę ale na gorze pisze KARTA ZAMKNIĘTA, do września 17 mam do spłaty ratę kredytu i do tego czasu mam ważna umowę zawarta na tej karcie, jednak karty jest już zaksięgowana jako zamknięta, mam do nich dzwonic 17 września pewnie dlatego ze w tym dniu kończy mi się rata kredytu.
Rozumiem ze jak ja spłacę to będę miała ja z głowy ? Tyle się pisze na internecie ze jest taki problem z zamknięciem karty kredytowej w santander, ze ludzie nie mogą się od niej uwolnić, a akurat na mnie tak trafiło ze mi ja zamknęli w dodatku na minusie... koszmar

Ostatnia edycja:
Powrót