Zamkniecie gewerby i pracownik

• Autor wątku Autor wątku luki85i
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki85i

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam chcem zamknąć gewerbe bo dostałem prace na etat już kilka miesięcy pracuję i pytanie dotyczy bo mam pracownika zameldowanego żonę i teraz jest na eltergeld i jakie są postępowania wobec pracownika jak zamknę gewerbe, i czy oprócz powiadomienia wszystkich urzedów coś muszę zrobić jeszcze ?

Takie proste to nie będzie, ponieważ zona jest chroniona przed zwolnieniem podczas Elternzeit. Trzeba wystapic najpierw do odpowiedniego urzędu o zgode na wypowiedzenie umowy, następnie rozwiazac umowę za wypowiedzeniem i wówczas można będzie likwidować dzialalnosc.

luki85i napisał:
Witam chcem zamknąć gewerbe bo dostałem prace na etat już kilka miesięcy pracuję i pytanie dotyczy bo mam pracownika zameldowanego żonę i teraz jest na eltergeld i jakie są postępowania wobec pracownika jak zamknę gewerbe, i czy oprócz powiadomienia wszystkich urzedów coś muszę zrobić jeszcze ?
Luki to pytanie zadaj w swoim biurze ksiegowym, gdzie masz prowadzona obsluge Twojej dzialalnosci.

z biurem mam problem bo niemam wcześniej prowadziła mi kobita to księgowa niby ale potem nagle zrezygnowała i teraz muszę nowe jakieś znaleźć, bo myślałem ze zamknę gewerbe wypełniając druk odpowiedni i potwierdzenie powysyłam do odpowiednich urzędów jeżeli bym tak zrobił to jakieś kary sa czy podrostu trzeb najpierw uzyskać ta zgodę na wypowiedzenie umowy pracownikowi?

Powrót