Zamkniecie GmbH

• Autor wątku Autor wątku Monachium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monachium

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich serdecznie,
Wraz z kolega zalozylismy w Niemczech spolke GmbH z kapitalem 25K Eur. Obecnie chcemy ja zamknac, gdyz przylaczylismy sie do innej firmy aby stworzyc wieksze mozliwosci rozwoju. Aby uniknac kosztow zakupu calej naszej firmy poszlismy na pewien "uklad", iz to my zamkniemy nasza firme a nasi pracownicy zostana natychmiastowo zatrudnieni przez nowa spolke, wszystkie urzadzenia (komputery, materialy, itp.) zostaly sprzedane nowej firmie a jedyne koszta ktore pozostana w "starej" firmie to czynsz oraz prad (lecz beda miesiecznie fakturowane na nowa firme, az do konca okresu wynajmu hali-tj Grudzien 2015). Pytania ktore mam to:
- Czy w tym okresie mozna sprzedac swoje udzialy w firmie? Tzn. mam do zaplaty ok 15K Eur podatku do Finanzamt za zeszly rok i termin splaty zbliza sie wielkimi krokami. Udzialy wykupilby drugi wspolnik abym mogl spokojnie to splacic.
- Jakie sa niezbedne dokumenty do zamkniecia spolki GmbH? Mamy podpisane Gesellschafterbeschluss, podobno trzeba wyslac po 3 listy z informacja o zamknieciu spolki do roznych urzedow/firm a pozniej miec otwarta firme jeszcze przez okres 1 roku?
- Kapital firmy (25K Eur) moze byc wyplacony natychmiast (po 12,5K na udzialowca), czy tez musi pozostac na koncie firmy?

Jak Panstwo widza, problem ktory najbardziej mnie niepokoi to splata podatku- termin to koniec tego miesiaca i juz byl wczesniej przedluzony (myslalem, ze zamkniecie GmbH nie jest tak skomplikowane), wiec jezeli ktokolwiek widzi jakies proste rozwiazanie, prosilbym o rade.

Dziekuje serdecznie i zycze udanego dnia!

Ostatnia edycja:
Trochę chaotyczne to pytanie i trochę pomieszane pojęcia: Otóż spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością można "zamknąć", w ten sposób, że wspólnicy podejmują uchwałę o rozwiązaniu umowy spółki. Ale na tym nie koniec, ponieważ spółka musi być także zlikwidowana, tzn. musi nastąpić jej likwidacja, a co to takiego jest? Otóż jest to wyczyszczenie spółki z wszelkich długów i zobowiązań; innym słowy jest to pozapłacanie wszelkich długów. Dopiero z chwilą zapłaty wszystkich długów spółka jest zlikwidowana i może być wykreślona z rejestru handlowego (Handelsregister). Jeśli spółka nie jest w stanie płacić swoich długów, zarząd zobowiązany jest do zgłoszenia upadłości; zaniechanie złożenia wniosku o upadłość jest przestępstwem w rozumieniu prawa karnego. To tyle o zamknięciu spółki.
Oczywiście, można zrobić tak, że udziały w spółce przejmie ktoś inny (odpłatnie lub nieodpłatnie) i będzie ją prowadził formalnie do spłaty długów, aby ją następnie zlikwidować. Jeśli chodzi o zaległy podatek, to może wchodzić osobista odpowiedzialność członków zarządu (Geschäftsführung) za podatek; innymi słowy: w pewnych warunkach to zarząd jako osoby fizyczne, bez jakichkolwiek ograniczeń mogą być wezwane do zapłaty podatku, który do Finanzamt-u miała zapłacić spółka. Radziłbym, aby zasięgnąć fachowej porady i być może uniknąć odpowiedzialności osobistej, w tym być może karnej za zwlekanie ze złożeniem wniosku o upadłość.

Powrót