Zamknięcie sklepu i kontrola ws noszenia maseczek.

• Autor wątku Autor wątku lasek001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lasek001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Będąc dzisiaj w popularnym sklepie z owadem w logo weszła kontrola i kazała zamknąć sklep kierownikowi z klientami w środku. Nikogo nie chcieli wypuścić. Posypało się sporo mandatów dla klientów za brak noszenia masek, przy czym sam kierownik też dostał mandat, że do tego dopuścił. Czy gdzieś w rozporządzeniu lub po prostu prawie jest wzmianka o tym, że takie rzeczy można robić? Dla mnie i dla innych jako osoby z założoną maską (lub nawet i bez) było to po prostu uwięzienie przez nie wiadomo kogo. Jest prawo, które mówi, że zwykła osoba (kierownik sklepu) może po prostu zamknąć sklep i nikogo nie wypuszczać bez podejrzenia np. kradzieży produktu?
Pozdrawiam

Kontrola? W sensie kto kontrolował? Funkcjonariusze policji?

Pan w koszuli, nie wiem kim był i dwóch funkcjonariuszy.

Nie kierownik zamknął tylko policja nakazała zamknięcie. A policja ma do tego prawo. Zwykła kontrola jakich ostatnio sporo bo ludzie pomylili zmniejszenie obostrzeń z ich zniesieniem.

"A policja ma do tego prawo" na jakie podstawie prawnej? Poza tym, czy jest sens takich kontroli, jeśli sąd odmawia wszczęcia postępowania w sprawie noszenia maseczek bo uważa, że rozporządzenie nie jest źródłem prawa tylko ustawa?

jestem1 napisał:
"A policja ma do tego prawo" na jakie podstawie prawnej? Poza tym, czy jest sens takich kontroli, jeśli sąd odmawia wszczęcia postępowania w sprawie noszenia maseczek bo uważa, że rozporządzenie nie jest źródłem prawa tylko ustawa?

Na podstawie ustawy o Policji.
Który sąd odmawia wszczęcia postępowania? Masz jakiś przykład?

Postanowienie II W 71/20 Sądu Rejonowego w Kościanie:

Ostatnia edycja:
Sernik65 napisał:
Na podstawie ustawy o Policji.
Który konkretnie przepis prawa o policji umożliwia więzienie obywateli bo nie znalazłem w tej ustawię. Jest tylko, że mogą zatrzymać, a o więzieniu nie ma nic napisane.
ps.

Swoją drogą chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w broń palną ( po wcześniejszym uzyskaniu zezwolenia) bo jaja się dzieją co robi policja z obywatelami. Albo strzela ludziom plecy, albo więzi. Gorzej niż u Kima w Korei Północnej.

winoli napisał:
Który konkretnie przepis prawa o policji umożliwia więzienie obywateli bo nie znalazłem w tej ustawię. Jest tylko, że mogą zatrzymać, a o więzieniu nie ma nic napisane.
ps.

Swoją drogą chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w broń palną ( po wcześniejszym uzyskaniu zezwolenia) bo jaja się dzieją co robi policja z obywatelami. Albo strzela ludziom plecy, albo więzi. Gorzej niż u Kima w Korei Północnej.

Zapoznaj się z definicją uwięzienia bo bzdury wypisujesz. Klienci sklepu zostali zatrzymani do kontroli i wystawienia mandatów.

winoli napisał:
Swoją drogą chyba trzeba będzie zaopatrzyć się w broń palną ( po wcześniejszym uzyskaniu zezwolenia) bo jaja się dzieją co robi policja z obywatelami. Albo strzela ludziom plecy, albo więzi.
Nie rozumiem tego tekstu. Chcesz się zaopatrzyć w broń palną w obronie przed policją czy po to aby w tym sklepie wyjąć pistolet i pokazać kto tu rządzi?

Sernik65 napisał:
Zapoznaj się z definicją uwięzienia bo bzdury wypisujesz. Klienci sklepu zostali zatrzymani do kontroli i wystawienia mandatów.
Wiezienie kogoś - ktoś, kto nie może wyzwolić się spod wpływu jakichś okoliczności. Taką okolicznością jest zamknięcie sklepu.

Pejotwroc napisał:
Nie rozumiem tego tekstu. Chcesz się zaopatrzyć w broń palną w obronie przed policją
Oczywiście, że w obronie przed policją, w sytuacji, gdy ta zacznie naginać prawo. Gdyby każdy obywatel posiadał broń to policja by się 30 razy zastanowiła zanim podjęła jakieś kroki. Nie jestem przeciwko policji ( bo porządek musi być), ale ta policja coraz bardziej przypomina delikatnie mówiąc armie polityczną lub traktuje obywateli jak skarbonkę. Byle gnoić obywateli, robić sobie w nich wrogów. W UK policjant jest przyjacielem ( trzeba się mocno postarać by dostać mandat).

winoli napisał:
Wiezienie kogoś - ktoś, kto nie może wyzwolić się spod wpływu jakichś okoliczności. Taką okolicznością jest zamknięcie sklepu.

Piszesz takie bzdury że aż szkoda to czytać. Całe szczęście że tacy pieniacze nie mają dostępu do broni.

Już widzę jak przy policjantach wyciągasz broń. Czy ty się w ogóle zastanawiasz co ty wypisujesz?
Co do policjantów w Anglii. Widziałem wiele scen z nimi w akcji. I całe szczęście że nie ma ich w Polsce. To jest wręcz żałosne co oni tam wprawiają.
Zgodnie z twoją definicją więzienia to chyba każdy kontroler przy spisywaniu gapowicza więzi nieboraka.

Ostatnia edycja:
Pejotwroc napisał:
Co do policjantów w Anglii. Widziałem wiele scen z nimi w akcji. I całe szczęście że nie ma i
Biedna Polska poucza bogatą anglie? No nie mogę. Ubawiłem się po pachy.
Sernik65 napisał:
Piszesz takie bzdury że aż szkoda to czytać. Całe szczęście że tacy pieniacze nie mają dostępu do broni.
Będę się śmiał jak wezmą się i za ciebie. Sędziowie też czuli się do czasu "świętymi krowami". Zezwoleie na broń to każdy dostanie.
Pejotwroc napisał:
Już widzę jak przy policjantach wyciągasz broń. Czy ty się w ogóle zastanawiasz co ty wypisujesz? .
To jestem ciekaw jak ta Polska milicja by zareagowała, gdyby nagle tak z 30 tysięcy osób wyciągneła broń na manifestacji? Tak mi się przypomniała ostatna manifestacja, gdzie milicjanci widząc, że biegnie na nich coś ponad sto gości zaczęli uciekać. Jest filmik w internecie. Tej garstce udało się przełamać 2 blokady z trzech. Dobrze zorganizowana grupa i ta władza marionetkowa przestaje istnieć.

Ostatnia edycja:
Ale ostatnio zaczął się na forum wysyp trolli. To chyba przez tego coronavirusa. Siedzą w domu, szkoły od dawna zamknięte...nudy
Na twoje mądre argumenty rodem z podstawówki aż się nie chce odpowiadać.

Interesujące, że w dzisiejszych czasach każdego kto ma odmienne zdanie nazywa się przysłowiowym trollem, ruskim agentem. Ciekawe czy jak obalano prezydenta Petro Poroszenko to też niezadowolonych nazywano "trollami" ?

Nie chodzi o odmienne zdanie. Chodzi o pisanie głupot. Dać wszystkim broń a wtedy im pokażemy. Wyciągnięcie broni przy policji, teoria więzienia itp. To są tematy na ławeczce w parku i nie forum prawnym.
I zachodzi taka zależność. Temat bardzo kontrowersyjny wywołujący burzliwe dyskusje najczęściej zaczyna ktoś kto się zarejestrował godzinę temu i ma zero postów na koncie.
Milicji już nie ma od wielu lat.
Pozwolenie na broń to nie jest tak hop siup. Jest trochę zachodu i kosztów więc nie wierzę że wszyscy będą posiadać broń bo większości się nie chce przechodzić przez to wszystko. I nie każdego na nią stać. Więc ten punkt pozostanie w twojej sferze marzeń.

Ostatnia edycja:
@winili proszę zaprzestać wypowiedzi w podobnym tonie. Przypominam, znajdujemy się na forum prawnym i rozmawiamy na tematy powiązane z prawem.

Powrót