Zamknięte sprawy a komornik pobrał 50% pensji

• Autor wątku Autor wątku tiko11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiko11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,

miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%.

Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomnięszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinen tego faktu też zgłosić do pracowdawcy?

Nie dostałem też innej korespondecji mówiącej o wszczęsciu innego postępowania egzekucyjnego.

tiko11 napisał:
Co w takim wypadku? Skarga na komornika?
Komornik zakończył swoje czynności egzekucjne, dlatego nie jest jego winą że pracodawca dokonał kolejnego przelewu. Należy się skontaktować z komornikiem w celu odzyskania nieprawnie przelanych należności przez swojego pracodawcę.

Jak zakończył swoje czynności to nie powinien o tym poinformować pracodawcę? Tak jak to robi w przypadku gdy zajmuje wynagrodzenie? Wtedy odpis postanowienia trafia do dłużnika i pracodawcy.

Tak ma taki obowiązek, być może pismo zostało przez komornika wysłane do zakładu pracy, lecz ktoś z pracowników administracji nie dopilnował tego. Dlatego dobrze byłoby się skontaktować z księgową i powiadomić o tej sytuacji, jeśli by twierdzili że takowego pisma nie było, to pozostaje kontakt tylko z komornikiem.

Mógł zawalić pracodawca, komornik albo mogła zostać wszczęta kolejna egzekucja (nie koniecznie przez tego samego komornika). Takie gdybanie. Wyjaśnij sprawę u źródła, czyli tam gdzie dokonano potrącenia, potem ewentualnie komornik. Pisanie od razu skargi na czynności komornika, to działanie od końca.

Powrót