Zamknięte wyjścia ewakuacyjne w liceum?

• Autor wątku Autor wątku Spinaker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spinaker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
Czy wyjścia ewakuacyjne powinny być otwarte w szkołach średnich (no i nie tylko średnich)? W mojej szkole praktycznie od jesieni do wiosny są zamknięte wszystkie wyjścia na klucz (tylko główne wejście do szkoły jest otwarte) i są kraty w oknach na parterze, a w szkole jest niemały tłok. Czy to jest zgodne z prawem? Gdyby wybuchnął pożar to raczej w takiej panice wszyscy by się podusili, zresztą pewnie osoba z kluczem (czyli woźna) by się nawet nie dostała do tych drzwi.

EDIT: Mogę prosić dodatkowo, gdzie mogę znaleźć jakieś "suche" informacje prawne na ten temat? Jakiś kodeks?

W linku zdania podzielone, zresztą znalazłem gdzieś w necie:
3.1Drzwi awaryjne muszą się otwierać na zewnątrz. Drzwi rozsuwane jak i obrotowe nie są dopuszczalne jeżeli nie są skonstruowane specjalnie jako wyjścia awaryjne. Drzwi awaryjne nie powinny być zamknięte lub zamocowane tak, że osoba, która będzie chciała użyć ich w sytuacji awaryjnej, nie będzie mogła łatwo i natychmiastowo ich otworzyć.
i
3.1Drzwi awaryjne nie mogą być zamknięte. Drogi i wyjścia ewakuacyjne oraz drogi przemieszczania się i drzwi prowadzące do nich nie mogą być zastawione, tak aby mogły być użyte w każdej chwili bez trudności.

Niestety źródła już nie mam.

Prosiłbym o wypowiedź jeszcze kogoś, kto ma nawet jakiekolwiek pojęcie na ten temat.

Odświeżam. Może trafi tutaj ktoś, kto wie coś na ten temat.

Nie moga byc zamkniete. BHP zabrania. Powiadom albo straz albo sanepid.

Też mam podobne pytanie. Czyli już wiem, że takie drzwi muszą być otwarte. W innym temacie wyczytałem też, że takie drzwi mogą być jednocześnie wejściowymi.
Mam jeszcze jedno pytanie.
U mnie w szkole (prywatne liceum) drzwi ewakuacyjne są jednocześnie wejściowymi. W dodatku od strony wewnętrznej są dodatkowo kraty (dość solidne jak na szkołę). Jakiś czas temu ksiądz dyrektor (bo to salezjańska szkoła) zauważył, że wiele osób wychodzi przez nie w trakcie przerw na papierosa poza teren szkoły. Wymyślił, że najlepszym sposobem na zabronienie im tego będzie zamykanie tych drzwi. Przez pewien czas była gumka na klamce (ponieważ mają klamkę dzięki której otwierać je można tylko z wewnątrz budynku) która pozwalała wchodzić z zewnątrz. Ostatnio ksiądz postanowił, że zdejmie tę gumkę i zacznie zamykać drzwi na klucz po godzinie 8:00. Czyli jeśli ktoś się spóźni na lekcję to drzwi ma zamknięte. Na szczęście mamy połączone łącznikiem liceum z gimnazjum więc robimy 3 minutowy spacerek do gimnazjum żeby wejść do szkoły. Potem przejść całe gimnazjum, liceum, do szatni a potem wrócić do góry na lekcje..Czy tu też najlepszym wyjściem będzie telefon na straż pożarną?
Jest jeszcze jedna sprawa. Czy orientuje się ktoś może jak jest z oznaczeniami szkoły? Ponieważ nad drzwiami wisi tabliczka "Salezjańskie Liceum itd" i czy ona musi być umiejscowiona w pobliżu wejścia do szkoły? Bo teoretycznie jak ktoś przyjdzie to widzi, że to jest szkoła a nie może do niej wejść...

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Odświeżam temat. Proszę chociaż o odpowiedź na drugą część czyli o oznaczenie szkoły.

a gdzie jest powiedziane że wejście do szkoły musi być tuż przy tabliczce "Salezjańskie Liceum"?

Powrót