Zamowienie allegro - sprzedajacy udaje niewiedze

• Autor wątku Autor wątku Xpc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xpc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

Kupiłem przedmiot na allegro, dzwoniłem pare dni temu do sprzedającego informując go że jestem zainteresowany zakupem - niestety wtedy zaczęło trochę przerywać. Powiedziałem że może dlatego że mieszkam w Niemczech i że tutaj bedzie towar wysyłany.

Następnie wymieniliśmy parę sms z mojego Niemieckiego numeru aby dogadać szczegóły aukcji.

Jednak nie byłem przekonany co do zakupu więc się wstrzymałem. Dziś napisałem maila informującego go że jestem zainteresowany zakupem ale ża niższa cenę. Dogadaliśmy się na pierwotną kwotę, wszystko pasowało jednak gdy zapytałem o cene wysyłki zaprzestał dalszej rozmowy.
Więc zadzwoniłem z zapytaniem co z tym zakupem, czy jest zainteresowany czy też nie, dogadaliśmy się ze cene zrobi wysyłki zrobi za darmo.

Gdy zakupiłem przedmiot sprzedawca napisał że cena obowiązuje na terenie kraju.

No żenada z tymi ludźmi, jak tu coś kupić używanego jak większość to jakieś marne naciągacze.

loco1 napisał:
Oczywiście piszesz o sobie?

A Ty kim tu jesteś ?

Zadałem pytanie wraz z relacja oraz moją osobistą opinie do której mam prawo. Ty zamiast pisać takie głupoty lepiej się nie udzielaj, chyba że masz coś interesującego do dodania bo takie odpowiedzi też są żenujące.

Może wystarczyło napisać, że nie zadałem pytani i że napisałem w chaotyczny sposób.

Naprostujmy cała sytuacje :
1. Zastanawiałem się nad zakupem przedmiotu
2. Zadzwoniłem do sprzedawcy aby porozmawiać na temat przedmiotu (podkreślałem mu wtedy ze mieszkam za granica i dzwoniłem z Niemieckiego numeru)
3. Wstrzymałem się od zakupu
4. Czekałem parę dni, a towar był dalej aktualny więc napisałem
5. Dogadaliśmy się co do ceny która zmienil ( wstępnie miało być ze wysyłka płatna, a następnie zaproponował mi czy może ustawić cenę na kup teraz, a wysyłka gratis.
Zgodziłem się bo dla mnie było obojętnie - suma przecież ta sama)
6. Kupiłem przedmiot na allegro (już po zmienionej cenie)
7. Sprzedawca napisał mi że Towar gratis tylko na terenie kraju.
8. Oczywiście nie przelałem tych pieniędzy.

Pytanie :

Co mogę w takiej sytuacji zrobić, nie chce aby ten sprzedający jeszcze naciągał mnie na koszt aukcji ? ( bo oczywiste że w takim przypadku nie kupie tego przedmiotu, bo nie wiadomo co to naprawdę jest skoro sprzedający tak kręci)

Dzieki

loco1 napisał:
O co w tym chodzi?

Daj link do aukcji, będzie łatwiej.

Edytowałem to, już po Twojej odpowiedzi. Miało być na terenie kraju

Na aukcji jest wysyłka gratis, a pod spodem umieścił tekst że " Nie zgadza się na wysyłkę za granice"

Xpc napisał:
Co mogę w takiej sytuacji zrobić,
Zapłacić z góry za towar i mieć darmową przesyłkę na terenie Polski, lub wybrać przesyłkę pobraniową na terenie Polski, kosztująca 80 zł.

Ale umówiliśmy się na przedpłatę i wysyłkę ale nie na terenie Polski.
Sprzedający doskonale wiedział że mieszkam poza granicami kraju.

Za Towar nie zapłacę na pewno bo zostałem celowo wprowadzony w błąd przez sprzedającego

Nie ma takiej opcji że zapłacę w takiej sytuacji.

Sprzedawca doskonale wiedział że mieszkam po za granicami kraju i celowo to wykorzystał.

Dokonałeś zakupu na aukcji, na której wszystkie warunki są jasno opisane. Dlaczego kupiłeś, jeśli coś Ci nie odpowiadało?
Xpc napisał:
Za Towar nie zapłacę na pewno bo zostałem celowo wprowadzony w błąd przez sprzedającego
Nie bądź taki pewien - to zależy od determinacji sprzedawcy.

Jestem pewny że nie zapłacę, w sumie to już nie ma o czym gadać.

Mam nauczę na przyszłość

Widzę pewność siebie, jednak mógłbym dostać wyrok i tak bym tego nie zapłacił. Nie ma o czym gadać, sprawa w sądzie mogłaby wyglądać inaczej.

Dzieki za pomoc

Xpc napisał:
Nie ma o czym gadać, sprawa w sądzie mogłaby wyglądać inaczej.

Niby jak inaczej? :what:

Jakie masz argumenty przeważające na twoją korzyść?

Moim zdaniem żadne.

arturoooo napisał:
Niby jak inaczej? :what:

Jakie masz argumenty przeważające na twoją korzyść?

Moim zdaniem żadne.

No teoretycznie tak, jednak mam sms które pisaliśmy z mojego niemieckiego numeru telefonu.

loco1 napisał:
Może tak, może nie.

Gdybyś na takiej aukcji kupił ode mnie, to byś na pewno zapłacił :-)

BTW tak z ciekawości

A działa to w druga stronę, ze kupiłem przedmiot,a sprzedawca się rozmyślił?

Powrót