Zamówienie internetowe pomylone, otrzymałem większą ilość

• Autor wątku Autor wątku Divx97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Divx97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zamówiłem kilka dni temu macbooka z popularnego sklepu rtv na fv. Otrzymałem paczkę i o dziwo znalazły się tam 2 macbooki, mimo iż zamówiłem jeden i na fv, jak i profilu klienta na stronie jest jedna sztuka. Czy w takiej sytuacji mogę zachować drugiego macbooka? Jeśli sklep zwróci się z prośbą o zwrot, ma do tego prawo?

Nie możesz go zatrzymać. Skontaktuj się ze sklepem który na własny koszt powinien go odebrać. Oczywiście że sklep ma prawo się o niego upomnieć i na pewno to zrobi.
Art. 284 § 2 KK. Przywłaszczenie. A i jeszcze art. 405 KC się znajdzie. Więc nie januszuj tylko skontaktuj się ze sprzedawcą.

Ostatnia edycja:
A nie jest to w interesie sklepu aby towar odzyskać, napisać w ogóle co kolwiek, wysłać mi kuriera po niego etc?
I co w przypadku kiedy sklep nie zwróci się z taką prośbą, ma na to jakiś czas?
Jak sie zastanowić jest to dziwna sytuacja, bo tak naprawdę na mnie spoczywa teraz odpowiedzialność za ten sprzęt, ciekawy jestem jakby wyglądała sprawa gdyby mi go ktoś ukradł, zgubiłbym itp. i tym przypadku musiałbym pokryć koszta za nie swoją pomyłkę.

Widzę że ostro kombinujesz aby laptopa zatrzymać. Bierzesz telefon i dzwonisz do sprzedawcy. 3 minuty i po sprawie. Albo piszesz maila. 2 minuty i po robocie. Przecież tam pracują zwykli ludzie, tacy jak ty. Człowiek był zmęczony i się pomylił. Ale darmowy laptop kusi, oj kusi.

Powrót