Zamrożenie naliczania odsetek pozyczki

• Autor wątku Autor wątku Larus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Larus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Mój syn jest osobą uzależnioną, nabrał pożyczek na kwotę 6 tys. złotych. teraz idzie na odwyk, leczenie może potrwać nawet 3 lata. Już zwracał się do wierzycieli z prośbą o zamrożenie odsetek na czas leczenia ze skutkiem odmownym. Może istnieją jakieś ustawy, paragrafy wspierające osoby, które chcą wyjść z nałogu. Bez leczenia syn nie będzie w stanie pracować, ponieważ będzie wciąż wracał do nałogu. Część pożyczki bank już przekazał firmie windykacyjnej. Bardzo proszę o pomoc!

Larus napisał:
Może istnieją jakieś ustawy, paragrafy wspierające osoby, które chcą wyjść z nałogu.
Chęci nie są ujęte w przepisy.
Przedawnienie odsetek - trzy lata. 118kc

Bardzo dziękuję, korf, za odpowiedź, zawsze pozostaje nadzieja :brawo:

Od kilku miesięcy wpadłem w wir długów,biorę kolejne żeby spłacać raty poprzednich.Mama pożyczkę w swoim banku gdzie zalegam z 3 ratami(po 800zł miesięcznie),w dodatku mam kilka pożyczek w parabankach na ogólną sumę około 15tyś.zł.Miałem już podobną sytuacje rok temu i z pomocą przyszła mi mama i zaciągnęła na siebie kilka pożyczek,do tej pory oddaję jej ze swoich wypłat co miesiąc 1700zł żeby spłacała pożyczki wzięte dla mnie(niestety niema szans wzięcia kolejnych). Z mojej wypłaty ledwo mi starcza na dawanie jej kasy i na moją ratę w banku,dlatego musiałem się ratować chwilówkami.W kilku z nich żeby zaoszczędzić na kosztach robiłem odstąpienia od umów,ale nie wywiązałem się z nich i niektórzy chcą ode mnie tylko pieniądze które mi pożyczyli plus niewielkie odsetki a inni mówią że skoro im nie zwróciłem kasy to nadal pożyczka jest aktywna i to ze odstąpiłem od umowy ich nic nie obchodzi,czy te odstąpienia są aktualne skoro nie oddałem firmom ich pieniędzy?Czy są w Polsce jakieś sensowne instytucje lub osoby prywatne które mogłyby mi pomóc w sprawie moich zobowiązań bo sam już nie mam od kogo pożyczać.Proszę o pomoc

Powrót