Zaniżona dopłata do odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku TrN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TrN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry,
Dziewięć miesięcy temu miałem zdarzenie drogowe, pojazd został wstawiony na bezszkodową naprawę do ASO która wyniosła 20 tyś zł., lecz nie wszystkie uszkodzenia zostały zaakceptowane i usunięte więc w dalszej kolejności podjąłem walkę o dopłatę do odszkodowania. Na początku czerwca udało mi się w końcu z ubezpieczycielem uwzględnić wszystkie dodatkowe uszkodzenia, lecz dostałem kosztorys opiewający na kwotę 6 tyś. złoty co jest stawką o połowę zaniżoną z cenami rynkowymi. W tym przypadku wysłałem kosztorys do niezależnego rzeczoznawcy samochodowego(znajdującego się na liście rzeczoznawców sądowych), który sporządził kosztorys na kwotę 13 300 zł. Kosztorys został wysłany do ubezpieczyciela, który w odpowiedzi wysłał mi wyliczenia ich rzeczoznawcy na kwotę 12 900 zł z zaznaczeniem, że jeśli chcę otrzymać taką kwotę mam im przedstawić fakturę z rzeczywistymi poniesionymi kosztami. Pytanie do was co mogę w takiej sytuacji zrobić, ponieważ nie mam zamiaru wykładać pieniędzy z własnej kieszeni na naprawę pojazdu by później znowu toczyć batalie z ubezpieczycielem o zwrot poniesionych kosztów.
Pozdrawiam

Zapytaj ich o wskazanie warsztatu w którym naprawią auto, oddaj samochód, warsztat załatwi resztę.

Powrót