zanizona wartosc samochodu na fakturze

• Autor wątku Autor wątku wdzziom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wdzziom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, wczoraj otrzymałem list z skarbówki, 2 lata temu kupiłem auto Volksvagena polo, w komisie którym kupiłem to auto właściciel zaniżył jego wartośc do poziomu 2 tyś , a ja zapłąciłem za auto 7 tyś, urząd zapewne sprawdził gościa i (realną wartośc mojego samochodu 2 lata temu), nie wiem co mam robic, wogole nie wiedzialem że ten człowiek zaniżył wartośc zakupu na fakturze po prostu wpisał 2 tyś na fakturze zamiast 7 tyś, czy grozi mi jakaś kara ? za 5 dni mam się stawic jako świadek w urzędzie skarbowym. dziękuje za pomoc.

Jak to nie wiedziałeś?
Przecież dostałeś tę fakturę do ręki...

ok wiedziałem, ale co mnie obchodziło ile on tam wpisał, ja dałem mu 7tyś, bardziej interesowało mnie auto wtedy a nie cena zakupu wpisana na fakturze...co mi grozi teraz :( :/ ?

nie zależało Tobie? jakoś mi się nie chce wierzyć - zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnej od 2 tys i 7 tys to co?

możliwy jest następujący scenariusz:
idziesz i składasz zeznania (niestety pod odpowiedzialnością karną, której mimo wszystko w postępowaniu podatkowym należy się obawiać), albo mówisz prawdę, że zapłaciłeś 7tys, albo kłamiesz i wmawiasz że 2tys
jeśli istnieje jakiś dowód na to, że wpłaciłeś 7tys (np przelew albo KP) to jak skłamiesz będziesz miał problemy
jeśli powiesz prawdę, to istnieje możliwość że ten urząd który Cię wezwał zawiadomi Twój US, że zapłaciłeś więcej niż w formularzu PCC,
wówczas twój US każe Ci dopłacić różnicę w podatku z należnymi odsetkami za 2 lata
możesz takiej korekty sam dokonać i napisać, że jest Ci smutno i przykro i prosisz o niekaranie, co pozwoli Ci uniknąć postepowania karnoskarbowego
jeśli dla Was obu właściwy jest ten sam US, to wszystko zostanie w rodzinie, i nie obejdzie się bez dopłaty
zapytaj człeka który będzie Cie przesłuchiwał czy zamierza powiadomić Twój urząd, jeśli nie zamierza to pewnie Ci się upiecze :-)
ważne to rozmawiać z urzędnikami, zawsze pomogą znaleźć jakieś rozwiązanie

Jeśli była wystawiana faktura, to nie było obowiązku opłacania PCC (ani składania PCC3). Natomiast za zaniżenie wartości netto na fakturze, a tym samym zaniżenie VAT, trzeba będzie odpowiadać. "Nie ma pomyłuj".

Powrót