Zaniżone odszkodowanie na mieniu

• Autor wątku Autor wątku Micek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Micek

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam, w czasie nieobecności zalało mi część podłogi. Zgłosiłem sprawę, przyjechał Pan od likwidacji szkody. Po paru dniach dostałem decyzje o wypłacie odszkodowania. Podłoga do deska bambusowa klejona o pow. 22m2. Ubezpieczyciel uwzględnił wymianę 4m2 podłogi. Odpowiedziałem że nie mam możliwości wymiany części podłogi z racji że jest klejona i nie jestem w stanie dokupić takich samych desek. W odpowiedzi dostałem takie pismo:

Szanowny Panie,

Wyjaśniamy, że wysokość odszkodowania ustalona została cennikami budowlanymi stosowanymi w Generali, opracowanymi przez przedsiębiorstwa wyspecjalizowane w zakresie budownictwa, zgodnie z zasadami kosztorysowania oraz w oparciu o stwierdzony zakres uszkodzeń, zgodnie z § 34 Ogólnych Warunków Ubezpieczenia Domów, Mieszkań oraz Odpowiedzialności Cywilnej w Życiu Prywatnym Generali, z myślą o domu.

Informujemy jednocześnie, że wysokość odszkodowania może być również ustalona według rachunków odbudowy lub naprawy, przedłożonych przez poszkodowanego wraz z kosztorysem powykonawczym sporządzonym przez jednostkę dokonujący odbudowy lub naprawy, albo według kosztorysu odbudowy lub naprawy dokonanej przez poszkodowanego systemem gospodarczym.Koszty te muszą być wyliczone zgodnie z obowiązującymi zasadami kalkulacji i ustalania cen robót budowlanych w oparciu o nakłady rzeczowe z Katalogu Norm Rzeczowych oraz średnich cen i średnich wskaźników narzutów z publikacji wydawnictwa „Sekocenbud”

Przedłożone przez poszkodowanego dokumenty (rachunki odbudowy lub naprawy oraz kosztorysy) Generali weryfikuje pod względem zgodności wysokości kosztów, dotychczasowych wymiarów, zakresu robót i użytych materiałów ze stanem faktycznym ustalonym podczas likwidacji szkody.

W związku z powyższym ewentualna weryfikacja naszego stanowiska w sprawie może nastąpić po udokumentowaniu kosztów naprawy zgodnie z przedstawionymi wyżej zasadami.

Jak dalej postępować, bo na infolinii nikt nie odbiera a nie chce się narazić na dodatkowe koszty. Czy tzn. że mam wziąć sobie firmę która się tym zajmie i zrobi mi wycenę a oni zwróca różnice. Czy moga poźniej podwarzyć wysokość fv?

pytanie co mówią ogólne warunki ubezpieczenia na temat tego w jakim konkretnie zakresie ubezpieczyciel jest zobowiązany wypłacić szkodę. rozumiem, że dla naprawy podłogi musi Pan wymienić całą, ale z punktu widzenia umowy może to nie mieć znaczenia. proszę przeczytać OW i tam zapewne znajdzie Pan odpowiedzi.

Powrót