Zaparkowany skuter przewrócił się na samochód

• Autor wątku Autor wątku piwellooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piwellooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zaparkowalem samochód na parkingu przyszkolnym. Kiedy skończyłem zajecia i udałem się do samochodu zauważyłem leżący na nim skuter, który przewrócił się w skutek zapadnięcia nozki w rozgrzany asfalt. Zostało spisane oświadczenie a PZU odmówiło wypłaty odszkodowania jako ,że pojazd się nie poruszał. Samochód jest własnością TEŚCIOWEJ..sami wiecie.
Co robić?

Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie ale zaparkowalem samochód kiedy skutera jeszcze nie bylo. Na parkingu było sporo miejsca ,skuter można było postawić zdecydowanie dalej od samochodu.

No to się nie popisali. Szkoda jest niewątpliwie związana z ruchem pojazdu, albowiem po zakończeniu podróży źle zaparkowałeś pojazd tj. w sposób niewłaściwy i to było przyczyną zdarzenia. Ruch pojazdu rozumie się szerzej, aniżeli samo fizyczne poruszenie. Ubezpieczyciel odpowiada za takie szkody:
Art. 34 [Odszkodowanie za wyrządzoną szkodę]
2. Za szkodę powstałą w związku z ruchem pojazdu mechanicznego uważa się również szkodę powstałą podczas i w związku z:
1) wsiadaniem do pojazdu mechanicznego lub wysiadaniem z niego;
Orzeczenia: 1
2) bezpośrednim załadowywaniem lub rozładowywaniem pojazdu mechanicznego;
3) zatrzymaniem lub postojem pojazdu mechanicznego.

Jeśli nie było ruchu to skąd się znalazł na Twoim aucie? Kiedyś w mojej polisie wyczytałem, że OC nie wypłacają jeśli zdarzenie miało miejsce między członkami rodziny i może na ten paragraf się powołują?

marcin11111 napisał:
Szkoda jest niewątpliwie związana z ruchem pojazdu, albowiem po zakończeniu podróży źle zaparkowałeś pojazd tj. w sposób niewłaściwy i to było przyczyną zdarzenia
TW Filozof napisał:
OC nie wypłacają jeśli zdarzenie miało miejsce między członkami rodziny i może na ten paragraf się powołują
Wy chyba macie problem z czytanie ze zrozumieniem...przecież to na jego (no dobra, teściowej) auto przewrócił się obcy skuter, którego w tym miejscu nie było gdy on parkował (niby dlaczego źle zaparkował??).
Oczywiście, że odpowiedzialność TU jest, po to każdy poj. mech. ma mieć OC nawet gdy robi za wazon w ogródku, bo właśnie w "bezruchu" też może powodować szkodę !
Napisz pismo do TU sprawcy albo UFG i zapytaj się (teoretycznie, bez związku z tą konkretną sprawą) dlaczego masz płacić OC za uszkodzony i rozbity skuter który "bezpiecznie" stoi na parkingu u Ciebie pod blokiem i nim nie jeździsz. Następnie tę odpowiedź wyślij temu, ko odmówił Ci odszkodowania z OC sprawcy czyli właściciela skutera..

Ryba4,

trochę zagalopowałeś się.
Miałem na myśli skuter, który został źle zaparkowany.

Powrót