zapis majatku...

• Autor wątku Autor wątku gosiaf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosiaf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
kiedy zmarl moj dziadek babcia spisala testament w ktorym zapisala dom mojemu ojcu i mojej siostrze. ojciec juz nie zyje wiec teraz dom nalezy do mojej mamy i siostry. czy mama moze przepisac swoja polowe na mnie bez uwzglednienia w zapisie trzech synow ktorych jeszcze ma?? w jaki sposob mozna to zrobic? prosze o pomoc.

Pani mama może oczywiście przepisać na Panią swój udział: może to zrobić sporządzając testament bądź dokonując darowizny tegoż udziału w formie aktu notarialnego.
Zakładam oczywiście, że po babci i po pani ojcu przeprowadzone były postępowania spadkowe - bez nich notariusz nie sporządzi aktu.
Pozdrawiam,
Luke_Warszawa

i tu mamy problem. otoz nie bylo takiego postepowania. ja jestem zielona w tych sprawach, poza tym bylam wtedy za mloda aby cokolwiek o tym wiedziec. nikt inny sie tym nie zaja. teraz chcialabym to wszystko uporzadkowac tylko nie bardzo wiem od czego zaczac. dopiero kilka dni temu dowiedzialam sie ze sprawa wyglada nastepujaco: po smierci dziadka babcia spisala testament w ktorym majatek zapisala swojemu synowi (mojemu ojcu) i swojej wnuczce (mojej siostrze) i tak naprawde tutaj opowiesc sie konczy. testament nie zostal nawet otwarty. moj ojciec zmarl 12 lat temu a babcia 3 lata temu. prosze mi doradzic od czego powinnam teraz zaczac. z gory dziekuje.

Powrót