Zapis mieszkania-akt notarialny

• Autor wątku Autor wątku izydor77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izydor77

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Opiekuje się osoba nie związana rodzinnie. Osoba ta nie ma dzieci, jest dwukrotnym wdowcem. Rodzeństwo ( w tym przyrodnie) zrzekło się spadku. Niedawno osoba ta dokonałam zapisu mieszkania na moją osobę po śmierci. Nie jest to umowa dożywocia.
Moje pytanie czy jest szansa doinformowania u notariusza czy zapis testament został zmieniony? Chodzi mi o to że w razie pogorszenia zdrowia mam zajac się ta osoba a nie chciałbym odbierać tej "przyjemnosci" komuś na kogo został zmieniony zapis. Bardzo dziekuje za informację

Dopóki żyje testator notariusz udzieli informacji tylko za jego (testatora) zezwoleniem.

Wanda67 napisał:
Osoby pominięte w testamencie mają prawo do żądania zachowku.

Czy jako drugie dziecko swojej mamy , mam prawo do zachowku "po odejściu" swojej mamy????

sonixx napisał:
Czy jako drugie dziecko swojej mamy , mam prawo do zachowku "po odejściu" swojej mamy????
Każde z dzieci ma możliwość uzyskania zachowku po śmierci swojego rodzica jeżeli nie zostało skutecznie wydziedziczone, nie jest niegodne dziedziczenia ani nie zawarło z rodzicem umowy o zrzeczenie się dziedziczenia. Ale to tylko uprawnienie kodeksowe a to czy w danej sytuacji faktycznie takie uprawnienie przysługuje danemu dziecku zależy od okoliczności konkretnego przypadku.

Powrót