Zapis w Dziale III księgi wieczystej, a późniejsza ugoda

• Autor wątku Autor wątku abnu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abnu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,
W księdze wieczystej mieszkania, którego kupno rozważam, jest taki zapis w Dziale III: "OSTRZEŻENIE O TOCZĄCYM SIĘ POSTĘPOWANIU PRZED SĄDEM REJONOWYM DLA WARSZAWY-WOLI W WARSZAWIE W SPRAWIE SYGN. AKT I C 2396/24 W PRZEDMIOCIE UZNANIA ZA BEZSKUTECZNĄ CZYNNOŚĆ PRAWNĄ W POSTACI UMOWY O ZNIESIENIE WSPÓŁWŁASNOŚCI NIERUCHOMOŚCI STANOWIĄCEJ LOKAL MIESZKALNY NUMER 55 POŁOŻONY PRZY UL. OGRODOWEJ NR 32 W WARSZAWIE, DLA KTÓREJ SĄD REJONOWY DLA WARSZAWY-MOKOTOWA X WYDZIAŁ KSIĄG WIECZYSTYCH PROWADZI KSIĘGĘ WIECZYSTĄ NR KW (...), ZAWARTEJ W FORMIE AKTU NOTARIALNEGO PRZED NOTARIUSZEM KAROLINĄ KUŹNIAR W DNIU 22 LIPCA 2019 ROKU (REP. A 7302/2019) (...)"
Właściciel mieszkania podesłał kopię ugody, którą zawarł 5.12.2024 z powodem w sprawie SYGN. AKT I C 2396/24 na mocy której, powód zobowiązuje się do złożenia skutecznego wniosku cofającego powództwo w sprawie SYGN. AKT I C 2396/24.
Czy po przedstawieniu mi dowodu w/w wniosku cofającego powództwo, mogę przyjąć, że to powództwo nie jest już zagrożeniem dla mnie jako kupującego mieszkanie?
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - ugoda zawarta 5.12.2024, a właściciel mieszkania, próbuje je sprzedać od października 2024 (czyli nie mając jeszcze tej ugody). Podejrzane.

Art. 744 KPC [Upadek zabezpieczenia]
§ 1. W razie prawomocnego zwrotu albo odrzucenia pozwu lub wniosku, oddalenia powództwa lub wniosku albo umorzenia postępowania, zabezpieczenie upada.

Poczekaj aż zobaczysz prawomocne postanowienie o umorzeniu postępowania z uwagi na zawarcie ugody i cofnięcie pozwu. Wtedy w oparciu o taki dokument można wykreślić ostrzeżenie i bezpiecznie nabyć nieruchomość.

Powrót