Zapisy w pieczątce sklepu a postępowanie reklamacyjne

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Składałem reklamację biżuterii w jednym z salonów Apart i w miejscu na pieczątkę oraz podpis sklepu, salon podbił mi pieczątkę z całą litanią następującej treści:

"Potwierdzam złożenie reklamacji w dniu .... (nie oznacza to jej uznania). Wszelkie informacje dotyczące reklamacji dostępne są pod nr tel [telefon], [mail] lub w salonie. Brak odpowiedzi Sprzedawcy w terminie 14 dni oznacza przystąpienie do usuwania niedogodności / wady towaru, zgodnie z żądaniem Klienta. W chwili przyjęcia (wstępne oględziny), stwierdzono ślady użytkowania: włosowate zarysowania" i po tym podpis sprzedawcy (parafka i czytelny)

Treść tej pieczątki oczywiście przeczytałem w sklepie przed podpisaniem, ale wolę spytać jeszcze tutaj, czy nie zrozumiałem czegoś źle:

1. Czy dobrze rozumiem, że informacje o tym, że "informacje dot reklamacji dostępne są pod telefonem i w salonie" w żaden sposób nie zmienia faktu, że nadal odpowiedź powinienem otrzymać pisemnie? Nigdzie nie jest napisane, że klient zobowiązuje się odebrać w ten sposób decyzję, jedynie, że istnieją możliwości monitorowania reklamacji w ten sposób.

2. We wcześniej części pisma (tej, którą sam pisałem) dałem wyraźną informację, że "na podstawie rękojmi z kodeksu cywilnego jako kupujący żądam w terminie 3 tygodni od dostarczenia niniejszego oświadczenia oraz towaru do sprzedającego wymiany rzeczy na wolną od wad" - w związku z tym, zapis o "przystąpieniu do usuwania niedogodności" w przypadku braku odpowiedzi w terminie 14 dni w pieczątce w żaden sposób nie wpływa na moje prawo do ubiegania się np. do odstąpienia od umowy jeśli w wyznaczonym przeze mnie terminie 3 tygodni wada nie zostanie naprawiona, a ja o tym pisemnie poinformowany, prawda?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

LambdaLambda napisał:
Brak odpowiedzi Sprzedawcy w terminie 14 dni oznacza przystąpienie do usuwania niedogodności
powyższy zapis jest niezgodny z prawem. Brak odpowiedzi w tym terminie oznacza uznanie roszczeń (z wyjątkiem odstąpienia) za zasadne, czyli uznanie reklamacji.

Dopuszczalne jest uzgodnienie, że odpowiedź na reklamację konsument odbierze osobiście. W żadnym wypadku nie można jednak mu tego narzucać. Z zasady na pismo odpowiada się pismem, które w przypadku konsumenta musi do niego dotrzeć przed upływem 14-dniowego terminu. W praktyce upowszechniło się też powiadamianie telefoniczne, ale to jest ryzykowne da sprzedawcy.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Czyli w przypadku pisma, które złożyłem, ta pieczątka niczego w praktyce nie zmieniła tak jak zakładałem, tak? Czyli nadal czekam na pisemną odpowiedź (nie podawałem numeru telefonu) bez względu na te zapisy o "informacjach dostępnych pod numerem" i, jeśli jej nie otrzymam w ciągu 14 dni, roszczenia są uznane za zasadne i mogę dokonywać dalszych postępowań reklamacyjnych (wyznaczenie dodatkowego terminu wykonania roszczenia lub domaganie się odstąpienia)?

Dziękuję za pomoc :)

Powrót