Zapłacone alimenty i egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku netevil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

netevil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam pytanie do osób na tym forum które napewno lepiej się orientują w temacie niż ja sam.
Otóż dziś dostałem pismo dot. zajęcia mojej pensji przez komornika z tytułu egzekucji za brak płaconych alimentów na żonę (rozwód trwa 3 lata!!!, brak dzieci z małżeństwa, brak majątku do podziału poprostu groteska jedna wielka) dokładnie zabezpieczenia alimentacyjnego w wysokości 500 zł misięcznie co uważam za zupełny absurd.
Wszystko było regulowane, są potwierdzenia przelewu z banku itd. A na piśmie od komornika mam napisane że nie płaciłem ich wogóle. Bardzo proszę o pomoc bo poprostu mam wrażenie że to jakaś paranoja co się w tym kraju dzieje z ludzmi którzy naprawdę uczciwie podchodzą do sprawy.

Dowody wpłat musisz pokazać Komornikowi,czy jak przelewałeś żonie pieniądze to czy w tytule przelewu pisałeś za co?

Pisałem tak "Zabezpieczenie alimentacyjne imie nazwisko zony"

To moim zdaniem sprawa wyjasniona-musisz jak najszybciej udac sie do Komornika i wszystkie wpłaty pokazać.
Zona widocznie chciała zrobic po złości.

Dzieki za odpowiedz bo tez mam wrazenie ze jest to zwykla proba wyludzenia zastanawia tylko fakt dlaczego nie jest to scigane prawnie z tytulu przestepstwa.

rozumiem, że rozwód trwa i jest orzekany z Twojej winy i nie było wyroku który się uprawomocnił. Rozumim, że było postanowienie o zabezpieczeniu roszczenia żony. Jesli tak to masz 7 dni od doręczenia na wniesienie skargi na czynnść komornika przed sądem rejonowym przy którym działa ów człek. Opłata 100 zł. Zawrzyj w nim wszystkie cechy pisma procesowego oraz wnieś o umorzenia postępowania jako bezsasadnego - chyba, że spóźniłeś się z płatnościami, o obciążenie kosztami oraz opłatami żony. Za mało danych . To tak w dużym skrócie.

Powrót