Zapłacony a umorzony mandat?

• Autor wątku Autor wątku polis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polis

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Jak wybrnać z sytuacji mandatowej i odwrócić koło?
- Dostałem i przyjałem mandat drogowy 200 PLN przekr. prędkości
- Złożyłem do sądu rej. wniosek o umorzenie (nie uchylenie) grzywny mandatu (dowody socjal.-zdrow.)
- Sąd odesłał sprawę do naczelnika 1 U.S. Opole
- Opłaciłem mandat pożyczonymi PLN przewidujac długi czas oczek. na odp. (porada prawna)

- W międzyczasie zapytałem (ePUAP) w/w naczelnika czy mandat wpłynął. Odpowiedział informacją:
+ Na poczet mandatu zaliczył wpłatę
+ Złożenie obecnie wniosku o ulgę w spłacie zaskutkuje postanowieniem o odmowie wszczęcia postępowania z uwagi na już opłacenie go, a gdyby sąd uchyliłby mandat, zwróci. Podał podst. praw.

Ostatnia edycja:
Masz przecież w decyzji / postanowieniu pouczenie wraz z podstawą prawną zajętego stanowiska.
Postępuj zgodnie z treścią pouczenia.

@Student Wro;4585190: przecież napisałem powyżej że otrzymałem informację a nie decyzję czy postanowienie. W informacji nie ma pouczenia. Czy z odpowiedzi informacji mam wnioskować, że nie można starać się o umorzenie skoro zostało opłacone funduszem pożyczonym skoro naczelnik o tym nie wie?

Ostatnia edycja:
Czekaj zatem na decyzję / postanowienie i wróć z treścią.

OK. Jeśli założę że decyzja jeśli przyjdzie będzie identyczna z obecną informacją bo generuje je ta sama osoba (naczelnik) w tej samej sprawie, to co jest w tych magicznych pouczeniach? Czy obecnie istnieje rozwiązanie tego problemu prawnie? Naczelnik oparł się na następującej podstawie prawnej: https://pastebin.com/QnzvT2Fh

Ostatnia edycja:
Będzie decyzja, będzie o czym rozmawiać. Teraz to wróżenie z fusów.
To co wskazałeś, nie jest podstawą prawną, to zbiór przepisów. Podstawa prawna stanowiska organu ma wskazywać konkretnie.

Ubiec decyzję naczelnika dodatkowym wyjaśnieniem?
Wyjaśnienie: mandat został opłacony z pieniędzy pożyczonych na skutek wynikającego pouczenia mandatowego , które wnosi że nieopłacenie go w terminie pomimo zwrócenia się do jednostki z wnioskiem o umorzenie - nie wstrzymuje egzekucji, a skierowany wniosek o umorzenie grzywny do sądu (niewłaściwa instytucja która przekazała we właściwe miejsce - U.S. Opole). A sąd nie miał określonego konkretnie w czasie terminu odpowiedzi?

Ostatnia edycja:
Oczywiście zgłosiłeś i opłaciłeś pożyczkę?
Masz świadomość treści art. 57 KW?
Zerknij też do art. 7 Ustawy o PCC

@StudenWro Pożyczyłem od najbliższej mi rodziny i nie jest to zbiórka publiczna, więc pod art 57 KW nie podlegam, nie muszę zgłaszać pożyczki ani opłacać PCC wg. art 7 ustawy o PCC, bo jest to najbliższa rodzina - I grupa podatkowa i nie przekraczam 9XXX PLN/5 lat. Dzięki za ciekawe, cenne spostrzeżenie.

Skoro grzywny nie uchylono a jedynie zawnioskowano o umorzenie jej egzekucji, przy czym Ty wpłaciłeś, nie widzę podstaw do zwrotu wpłaconej kwoty.

O ile z odpowiedzialności za przekazanie kwoty z art. 57KW osoba najbliższa jest zwolniona, o tyle dla US bycie w gronie osób najbliższych samo w sobie nie stanowi podstawy do zwolnienia z PCC od pożyczki i obowiązku jej zgłoszenia.

Powrót