Zapłata alimentów z pominięciem komornika

• Autor wątku Autor wątku BeciaPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja niestety spotkałam się z sytuacją, gdzie kobieta, która przyjęła alimenty od dłuznika chciała je jak najszybciej przekazać/przelać na konto komornika. Komornik nie zgodził się na wpłatę na swoje konto. Wierzycielka nie chcąc mieć problemów w MOPS-sie cchciała oddać pieniadze które przyjęła a komornik odmówił przyjęcia pieniedzy. Czy miał jakieś prawo odmówić wpłaty pieniędzy ? czy są na to jakieś przepisy ?

w dodatku podsunął wierzycielce jakieś oświadczenie do podpisu i powiedział że zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji wyda dopiero po dwóch miesiącach; nawet dziś dzwoniłam do kancelarii tego komornika z zapytaniem dlaczego wierzycielka nie mogła wplacić tych pieniędzy, ale oczywiście tłumaczył że wszystko jest prowadzone zgodnie z procedurami; chcę uniknąć postępowania w sprawie zwrotu nienależnie pobranych swiadczeń, ale chyba się nie uda :( nie wiem jakiego argumentu użyć przeciwko komornikowi; a czy wierzycielka może "oddać" w jakiś sposób pieniadze dłużnikowi ?

Komornik wydaje zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji, która musi być bezskuteczna przez ostatnie dwa miesiące.
Więc wcześniej nie mógł wydać takiego zaświadczenia.

Wierzycielka pobiera fundusz od marca po 1500 zł miesięcznie; w lipcu przyszedł dłużnik i pokazał dowód wpłaty na 2700 zł ; wezwałam wierzycielkę w celu złożenia wyjaśnień, przyznała że pieniądze wzięła i powiedziała że aby uniknąć problemów moze je zwrócić, więc zaproponowałam żeby zwróciła je do komornika; dziś dzwoniła do mnie i powiedziała że komornik nie chciał pieniędzy przyjąć, dlaczego ? nie wiem ... ja mam teraz problem bo nie wiem jak określić nienależnie pobrane świadczenia - na pewno nienaleznie pobrała w lipcu 1500 zł, i to mogę potrącić jej w sierpniu z bieżącej listy wypłat, ale zostaje jeszcze różnica 1200 zł i nei wiem jak to rozliczyć (bo w sierpniu nie ma jescze nienależnie pobranego świadczenia), naprawdę chciałam uniknąć tego postępowania :(((

pozostaje wplata na konto komornika, prościej i bez dochodzenia swoich racji

Powrót