zapłata długu przez osobę trzecią

• Autor wątku Autor wątku gabba72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gabba72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
WItam, mam problem następujący. Firma moja posiada przeterminowane należności u jednego z dłużników , zabezpieczone hipoteką. Dłużnik, jedną z działek zabezpieczonych przez nas chciał sprzedać córce (budowa domu). My wyraziliśmy zgodę, pod warunkiem zapłaty przez córkę dłużnika kwoty wynikającej z aktu notarialnego nam. Po zapłacie całości kwoty zobowiązaliśmy się do zwolnienia hipoteki odn. tej działki.
Córka dokonała w określonym, w porozumieniu czasie części zapłaty, zapłatę końcową przekazał nam jej wujek-brat dłużnika. W przelewie - w tytule wskazał bardzo szczegółowo tytuł przelewu, który dotyczy zapłaty za działkę-poz. częsć. Moje wątpliwości są następujące: czy zapłata wujka nie powoduje dla nas w przyszłości jakiś komplikacji, czy jak zwolnimy hipotekę to w przyszłości nie będzie kłopotów-podważenia ,że wpłacił nam wujek a nie córka dłuznika?

Podmiotem spłacającym wierzyciela może być każda osoba trzecia, która spełnia świadczenie odpowiadające treści stosunku zobowiązaniowego jaki łączny wierzyciela z dłużnikiem i to nawet bez zgody dłużnika pod warunkiem, że wierzytelność jest wymagalna.

Wierzyciel nie może odmówić przyjęcia zapłaty od osoby trzeciej (art. 356 § 2 kc).

Skutkiem takiej zapłaty jest wykonanie obowiązku wobec wierzyciela i ewentualne nabycie wierzytelności przez osobę trzecią (art. 518 § 1 kc).

Nie widzę problemów.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót